Producătorul turc de autobuze Otokar, desemnat câştigătorul licitaţiei pentru cele 400 de autobuze pe care Primăria Capitalei vrea să le cumpere, va livra primele 40 de autobuze la cinci luni de la semnarea contractului, dacă CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) va respinge contestaţiile firmelor care au pierdut licitaţia.
Potrivit angajamentului luat de Otokar, restul vehiculelor vor sosi în următoarele 13 luni. Izzet Cokal, director responsabil cu testarea vehiculelor în cadrul fabricii Otokar din Sakarya, Turcia, a declarat că modelele de autobuz care vor circula în Capitală au fost testate în cele mai dificile condiţii şi şi-au demonstrat fiabilitatea în alte oraşe cu infrastructură similară Bucureştiului.
”Fiecare nou model pe care îl introducem pe piaţă este testat non-stop timp de patru luni pe rampe, aici la fabrica din Sakarya, ceea ce echivalează cu 1 milion de km parcurşi. Este testat gol, jumătate plin, plin şi supraîncărcat. Apoi, este testat timp de două luni pe autostradă şi pe drumurile secundare. Fiecare autobuz livrat beneficiază de experienţa pe care o acumulăm în astfel de teste extreme”, a arătat Izzet Cokal, transmite News.ro.
În funcţie de cerinţele fiecărui client şi de climă, autobuzele pot fi verificate la temperaturi care coboară până la minus 45 de grade Celsius şi ajung până la plus 60 de grade Celsius.
La rândul său, Denis Toublanc, director de marketing al Otokar în Europa, se arată încrezător în rezultatul contestaţiei şi estimează că autorităţile române vor da o soluţie favorabilă în următoarele săptămâni.
”Ne-am asumat că timp de opt ani autobuzele Otokar vor sta pe drum în proporţie de 95%. În Istanbul, avem o rată şi mai ridicată, în condiţiile în care avem un parc dublu faţă de cel pe care îl vom avea în Capitală. Dacă totul este în regulă, vom dezvolta service-ul din Bucureşti, în apropierea aeroportului, pentru că piesele pentru partea de mentenanţă vor veni cu avionul”, precizează acesta.
Fabrica de la Sakarya, oraş aflat la 130 km de Istanbul, este singura unitate de producţie a Otokar.
”După primele cinci luni de la semnarea contractului sosesc primele 40 de autobuze, apoi în următoarele 13 luni restul. Fabrica poate produce între opt şi zece autobuze Kent pe zi”, afirmă Denis Toublanc.
Otokar este prezentă în 45 de ţări, în special în Europa, unde cele mai mari pieţe pentru companie sunt Franţa, Italia, Spania şi Belgia, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii companiei.
Compania este lider de piaţă în Turcia şi anunţă că vrea să fie unul din cei mai mari jucători în Europa. În Istanbul, de exemplu, au câştigat mai multe licitaţii în ultimii ani, ajungând la un total de 900 de autobuze care circulă zilnic pe străzile metropolei de peste 15 milioane de locuitori.
În prezent, în România circulă 190 de autobuze Otokar, în cadrul unor contracte private, iar cel cu Primăria Bucureşti ar fi primul contract cu o instituţie publică.
Oficialii companiei spun că Otokar vrea să îşi întărească prezenţa în România şi să participe şi la alte licitaţii publice, considerând că România este o piaţă cu potenţial, din cauză că flota de maşini este veche, iar o mare parte din ea ar trebui schimbată.
Astfel, societatea a depus deja o ofertă la o licitaţie organizată la Braşov, tot privind transportul public.
Primăria Bucureşti a anunţat în februarie că Asocierea Otokar Europe şi Otokar Automotive a câştigat licitaţia pentru 400 de autobuze noi pentru RATB. Contractul avea o valoare estimată de aproximativ 510,5 milioane lei, fără TVA (circa 111 milioane euro) şi include şi partea de servicii.
Rezultatul licitaţiei a fost însă contestat de ceilalţi concurenţi, Mercedes – Benz România şi turcii de la Karsan.
Potrivit caietului de sarcini, contractul este pentru opt ani şi urmează să fie livrate: 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de pasageri, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători şi 30 de autobuze articulate, de 18 metri, cu o capacitate minimă de 135 de călători.
Otokar, lider în domeniul autobuzelor, în Turcia, este parte a celui mai mare grup industrial din Turcia, Koç, care deţine mai multe mărci de electrocasnice şi electronice, cum ar fi Arctic, Beko şi Grundig. Grupul Koç a raportat pentru anul trecut venituri de 24,01 miliarde euro.
Otokar are o capacitate anuală de producţie de 12.600 vehicule, din care 5.000 de autobuze/autocare. Suprafaţa alocată activităţii de producţie se întinde pe 552.000 metri pătraţi.
Otokar a vândut în medie 2.500 de autobuze pe an în ultimii opt ani.
Compania are 2.200 angajaţi şi 300 de distribuitori şi puncte de service. În ultimii zece ani a investit 110 milioane euro în cercetare şi dezvoltare.
Turcia a devenit liderul regional al industriei de autobuze, depăşind în acest domeniu ţările industrializate din vestul Europei. Astfel, 4 din 10 autobuze care circulă în Europa provin din Turcia.