Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 10,7 milioane lei (0,9 miliarde HUF) în primele trei luni ale anului. Evoluția a fost influențată de triplarea costurilor de risc, în contextul epidemiei Covid-19.
În ceea ce privește profitul operațional aferent primelor trei luni ale anului, acesta a scăzut ușor la 36 milioane lei (2,5 miliarde HUF), ca urmare a creșterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu 18% pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, demarat în 2019.
Venitul net din dobânzi pe de altă parte, a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut fiind susținut de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante și de îmbunătățirea marjelor de dobândă.
Totodată, volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut și el cu 20% în primul trimestru, susținut un avans al creditării pentru segmentul IMM (+30%), al cererii pentru credite imobiliare (+22%) și a cererii de finanțare din partea segmentului corporate (+15%). Contextul economic generat de epidemia Covid-19 a determinat și relasificarea și analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii.
Creditele imobiliare au crescut
Activitatea de creditare a fost susținută puternic în primul trimestru al anului, iar vânzările de noi credite imobiliare au crescut cu 25%, în timp ce ritmul de creștere al creditelor acordate clienților din segmentul Corporate a urcat cu 27%.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 15%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susținută de cele trei linii de afaceri: Retail (+17%), IMM-uri (+9%) și Corporate (+19%).
Ȋn conformitate cu standardele locale, activele băncii au atins nivelul de 13,2 miliarde lei, în creștere cu 17% comparativ cu finalul lunii martie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 22 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 18,9%, față de 17,2% în primul trimestru al anului trecut, în urma majorării de capital în valoare de 320 milioane lei, realizată de către OTP Bank PLC în luna septembrie 2019.
OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 31.832 miliarde HUF (450 milioane RON). Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde HUF (58 milioane RON).
Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (16.871 miliarde HUF/239 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (4.411 miliarde HUF/ 62 milioane RON), Croația (2.646 miliarde HUF/37 milioane RON), Ucraina (6,658 miliarde HUF/ 94 milioane RON) și Serbia (1.746miliarde HUF/ 25 milioane RON).