Acesta nu a precizat la cât se vor ridica pierderile la finalul anului, dar a spus că portofoliul de credite s-a stabilizat, majoritatea creditelor neperformante fiind dinainte de 2009 şi că după această perioadă banca nu a mai înregistrat probleme. În plus, banca a început să aibă creşteri pe credite noi acordate şi astfel lucrurile se vor echilibra.

De asemenea, Laszlo Diosi a declarat că pe segmentul de persoane fizice banca atrage circa 4.000 de clienţi noi pe lună pentru credite fără ipotecă, la care se adaugă încă 1.000 de carduri de credit. Cu toate acestea, creditele noi nu se văd în bilanţul băncii din cauza celor neperformante.

Directorul general al OTP Bank România a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că în 2013 banca estimează o creştere de 3%, iar în 2014 estimează o majorare a creditării de 5-8%, motorul creşterii fiind creditele de consum, precum şi cele pentru companii şi IMM-uri.

Laszlo Diosi a mai precizat că banca prognozează o creştere economică de 2-3% în acest an şi de 4% începând din 2015.

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 33,6 milioane lei în primul semestru din 2013, faţă de o pierdere de 3,2 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit unui comunicat al băncii, rezultatul operaţional semestrial a scăzut cu 17% faţă de anul precedent, reflectând practic scăderea venitului net din dobânzi, explicată prin deteriorarea calităţii creditelor, care a avut un impact negativ asupra veniturilor din dobânzi, precum şi prin cheltuielile mai mari cu dobânzile aferente depozitelor. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, banca a realizat economii de 3%.

Laszlo Diosi a mai spus, în conferinţa de presă de joi, că pierderile nu au schimbat nimic viziunea grupului faţă de banca din România şi că pe termen mediu şi lung România este văzută ca o piaţă strategică.

SURSA: Agerpres