NBG a evaluat tranzacţia la 125 de milioane de euro (147 milioane de dolari), care include Vojvodjanska Banka, NBG Leasing şi un portofoliu de credite corporate în Serbia.
Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.
Tranzacţia va majora indicele de adecvare Tier 1 al National Bank of Greece cu aproximativ 0,3 puncte procentuale şi va majora lichiditatea cu 280 de milioane de euro, a anunţat vineri al doilea grup bancar elen.
‘După 15 ani în care a înregistrat succes pe piaţa din Serbia, NBG îşi restructurează activitatea pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de autorităţile UE. Tranzacţia ne permite să ne concentrăm resursele în sprijinirea redresării economiei Greciei’, a afirmat şeful NBG, Leonidas Fragiadakis.
Tranzacţia este supusă spre aprobare băncilor centrale din Ungaria, Serbia şi Fondului de stabilitate financiară al Greciei (HFSF), care deţine 40% din NBG.
Luna trecută, grupul bancar OTP din Ungaria a ajuns la un acord privind achiziţionarea subsidiarei din România a National Bank of Greece – Banca Românească. Pe lângă achiziţionarea băncii, cumpărătorul va rambursa şi un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităţilor grupului.
Recent, Leonidas Fragiadakis, directorul general al National Bank of Greece (NBG), a anunţat că urmează să fie vândute mai multe active în Balcani, inclusiv operaţiunile din România.
OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.AGERPRES