Specialiștii au analizat mai multe produse prezente pe masa de Crăciun și au făcut o descoperire fără precedent. Se pare că marea majoritate a mâncărurilor pe care le consumăm pot fi otrăvitoare. Ce ingrediente conțin, de fapt, acestea?
Românii trebuie să știe ce au pe mese, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, când meniul este unul mult mai bogat decât de obicei. Specialiștii au analizat 25 de produse tradiționale care se regăsesc pe mesele românilor. În urma analizei, au fost identifcați nu mai puțin de 101 aditivi alimentari, care riscă să genereze probleme mari de sănătate, unele extrem de grave.
Unul dintre cele mai întâlnite ingrediente este nitritul de sodiu (E250), care este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedică formarea microorganismelor. Conform reglementărilor la nivelul Uniunii Europene, acest conservant poate fi utilizat însă numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0.0625%.
Totodată, de-a lungul timpului, unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În categoria produselor otrăvitoare mai sunt și preparatele din carne au un conţinut ridicat de sare, care variază între 2 grame și 5,5 grame.
Dioxidul de sulf (Sulfiții) este un alergen cunoscut a cărui prezență în alimente, acolo unde este permisă, trebuie întotdeauna să fie declarată dacă valorile sunt mai mari de 10 mg / kg. Persoanele care au alergie la sulfiți pot suferi de dureri de cap, greață, astm sau chiar, în cazuri foarte grave, șoc anafilactic.
Ingredientele periculoase de pe masa de Crăciun
Totodată, un alt ingredient prezent în foarte multe alimente consuma de Crăciun este caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroșare. Și în acest caz, cerctătorii au constatat riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. De menționat este faptul că la nivel european, el este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.
Un alt ingrediente periculos este monoglutamatul de sodiu (E621), care este un potenţiator de gust şi aromă. El provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului, fiind regăsit în foarte multe produse pe care le avem pe masa de Crăciun.
Acidul citric (E 330) este agent de reglare a acidității care este la fel de periculos. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
Ingredientul care poate cauza scleroză multiplă
În aceași categorie se încadrează și gumă de guar (E412), agent de îngroșare, care poate provoca nenumărate alegii în rândul consumatorilor.
Un alt ingredient periculos pe care multe persoane nu îl iau în seamă este zaharina (E 954), un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul. De menționat este faptul că E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.).
Aceasta este foarte des folosită în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”. În ceea ce privește reacțiile adeverse care pot fi simțite după consumul unui astfel ingredient, printre afecțiunile medicale cauzate de îndulcitorii artificiali se numără epilepsia, diabetul, depresia, obosealacronică, dar și scleroza multiplă.