Concentrațiile de antibiotice care pătrund în apele României sunt uneori mult mai mari, chiar de sute de ori, decât concentrațiile minime acceptate. Există zeci de mii de decese în România ca urmare a acestui fenomen. Declarația a fost făcută de deputatul USR Adrian Wiener. El a dat mai multe detalii într-o emisiune la TV.

„Concentrațiile de antibiotice care ajung în apele României sunt uneori, și pe alocuri, chiar de sute de ori mai mari decât concentrațiile minime admise. Sunt zeci de mii de decese în România, din această cauză”, a spus Adrian Wiener, în emisiunea PRO VERDE de pe știrileprotv.ro.

Pericolul din apele României explicat de Adrian Wiener

El a explicat că medicamentele pe care le eliminăm în mod obișnuit devin molecule de sinteză. Acestea pătrund în sol sau în sursele de apă. Ele revin împotriva noastră, crescând fenomenul de rezistență la antibiotice.

Soluția propusă pentru această problemă ar urma să fie implementată anul viitor. Atunci va fi adoptată o lege care va recunoaște medicamentele expirate sau neutilizate ca fiind deșeuri periculoase. Aceste medicamente vor putea fi aduse în puncte special amenajate în curțile spitalelor pentru colectare și eliminare corectă.

Colectare eficientă a medicamentelor expirate

Adrian Wiener este medic și unul dintre inițiatorii acestei legi. El își propune să realizeze o colectare eficientă a medicamentelor expirate. Acestea vrea să le neutralizeze. În acest fel, medicamentele nu vor mai contamineze mediul înconjurător și apele României.

Adrian Wiener a explicat că medicamentele, atunci când ajung la finalul ciclului lor de viață și devin deșeuri, devin practic deșeuri periculoase, deoarece sunt molecule de sinteză. El a subliniat că aceste molecule de sinteză nu pot fi integrate în mod natural în ciclurile ecologice. Dimpotrivă, ele pot distruge sau afecta aceste cicluri. Aceste substanțe nu pot fi metabolizate de plante sau animale. În multe cazuri, au un impact disruptiv asupra ciclurilor hormonale umane. Wiener a exemplificat, menționând că antibioticele contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice, care reprezintă o problemă majoră la nivel global și, în special, în România.

Concentrațiile de antibiotice din apele României sunt enorme

El a argumentat că aceste substanțe sunt molecule de sinteză și sunt clasificate ca deșeuri periculoase. Potrivit deputatului USR, ele ar trebui să fie colectate și neutralizate corespunzător. Conform acestuia, nu trebuie aruncate în mediul înconjurător. Asta pentru că pot ajunge în sol și în sursele de apă.

Wiener a subliniat că există date concrete care atestă că concentrațiile de antibiotice din apele României sunt uneori de sute de ori mai mari decât concentrațiile minime admise.

antibiotice
Antibiotice/SURSA FOTO: Dreamstime

Zeci de mii de decese din cauza rezistenței la antibiotice

Adrian Wiener a afirmat că în România există zeci de mii de decese ca urmare a rezistenței la antibiotice. La nivel global sunt înregistrate peste un milion de astfel de cazuri. El a subliniat că Organizația Mondială a Sănătății a clasificat fenomenul de antibiorezistență ca fiind una dintre primele zece amenințări la nivel global pentru umanitate.

Deputatul USR a explicat că unele bacterii devin rezistente progresiv la mai multe tipuri de antibiotice. Mai mult, se ajunge într-un punct în care, în unele cazuri din spitalele din România, nu mai există opțiuni terapeutice disponibile pentru tratarea unor infecții comune. El a oferit ca exemplu un abces dentar sau o pneumonie. Aceste afecțiuni anterior puteau fi gestionate folosind tratamentele disponibile.

Care este adevărata problemă a antibiorezistenței

Adrian Wiener a explicat că problema antibiorezistenței derivă din faptul că bacteriile sunt expuse la doze mici, constante de antibiotice. Această expunere continuă conduce efectiv la dezvoltarea rezistenței acestora. De asemenea, el a menționat că este pericol în apele României.

„Apa care, de exemplu, ajunge din râuri în rețeaua (publică) nu este perfect filtrabilă în ceea ce privește aceste mici molecule de antibiotice, și sigur că ajunge (în rețea)”, a spus acesta.