Apa din fântânile din țară este plină de nitrați. Nitrații sunt un compus al azotului. Aceștia pot fi periculoși pentru organism, dacă sunt consumați în cantități mari.
Dr. Radu Țincu, medic primar ATI toxicologie a explicat cum acționează nitrații în cadrul știrilor PRO TV: „Nitrații transformă hemoglobina normală în methemoglobina care nu mai este capabilă să transporte oxigenul către organe și țesuturi. Copiii sunt cu predilecție vulnerabili pentru că tubul digestiv se află în dezvoltare. Primele semne și simptome sunt durerile de cap, o stare de moleșeală, apare cianoza, adică colorarea în albastru la nivelul buzelor”.
Cum au ajuns fântânile din țară să fie pline de nitrați?
Apa din fântâni, o sursă importană pentru un număr considerabil de români, a fost infectată cu nitrați, iar responsabili de această problemă sunt chiar gospodarii. Aceștia și-au infectat propriile fântâni cu nitrați de-a lungul timpului, fără să conștientizeze. Totul este cauzat de îngrășămintele folosite în agricultură.
Specialiștii de Mediu consideră că practicile agricole moderne, inclusive cele tradiționale, de a arunca bălegarul proaspăt pe câmp sunt factorii care au cauzat infectarea fântânilor cu nitrați.
Ministerul Mediului testează gratuit fântânile
O caravană a Ministerului Mediului a testat, recent, apa din fântânile din mai multe sate, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Inspectorii anunță că bălegarul proaspăt nu trebuie împrăștiat direct pe câmp! Motivul pentru care gospodarii și agricultorii trebuie să renunțe la această practică este din cauză că bălegarul proaspăt e toxic! Bălegarul trebuie ținut pe platforme speciale cel puțin zece luni pentru că azotul din el să se neutralizeze, în felul acesta el poate fi folositor pentru terenul agricol fără să dăuneze pânza freatică.
Ion Mețiu, coordonatorul campaniei, a explicat fenomenul în cadrul știrilor PRO TV: „El stă direct pe pământ. Ploaia vine, trece prin gunoi, ia azotul cu ea, îl bagă în pământ și de acolo direct în pânza freatică”.