Pericolul din alimentele ultra-procesate! O cercetare efectuată de o echipă de experți de la Universitatea Bond și Universitatea Griffith din Australia a depistat o asociere între boala Alzheimer și consumul zilnic al unor alimente pe bază de carne, cum ar fi burgerii și pizza.
Un aspect important al prevenirii și tratării bolii Alzheimer este înțelegerea cauzei declanșării acestei maladii. Deși genele joacă, adesea, un rol important, condițiile de mediu pot influența în mod semnificativ progresia bolii, scrie ScienceAlert.
Alimentele ultra-procesate. Asociere între Alzheimer și consumul zilnic de alimente pe bază de carne, cum ar fi pizza și burgerii
Alimentele ultra-procesate. O comparație a obiceiurilor alimentare ale a 108 australieni diagnosticați cu Alzheimer și ale 330 de reprezentanți ai unui grup de control ne-ar putea aduce puțin mai aproape de identificarea factorilor stilului de viață pe care îi putem controla pentru a reduce riscul declanșării acestei afecțiuni.
Cercetarea a fost efectuată de o echipă de la Universitatea Bond și Universitatea Griffith din Australia. Ea a descoperit o asociere între boala Alzheimer și consumul zilnic de alimente pe bază de carne, cum ar fi burgerii și pizza.
Cei cu Alzheimer au avut tendința să mănânce mai puține fructe și legume. Consumul de vin roșu și alb a fost și el, în medie, mai mic. Este o dovadă semnificativă în stabilirea unei legături între dietă și riscul apariției demenței.
„Dezvoltarea Alzheimer în creier începe la vârsta mijlocie, iar efectele sale pot fi atribuite unui stil de viață necontrolat încă de la o vârstă fragedă”, spune biostatisticianul Tahera Ahmed de la Universitatea Bond.
Nu este clar în ce mod aceste obiceiuri alimentare ar putea fi legate de patologia Alzheimer
Având în vedere că există mulți factori care trebuie luați în considerare. De la exerciții fizice și tipare de somn, la boli asociate și până la genetică. Studiul nu este suficient de cuprinzător pentru a demonstra că alegerile alimentare sunt direct responsabile de creșterea riscului apariției Alzheimer. De asemenea, nu este clar în ce mod aceste obiceiuri alimentare ar putea fi legate de patologia Alzheimer.
Studiul este doar o piesă dintr-un puzzle tot mai mare de dovezi conform cărora ceea ce mâncăm poate juca un rol în cât de susceptibili suntem la afecțiuni precum Alzheimer.
Alimentele ultraprocesate par să aibă un anumit efect asupra declinului cognitiv
În plus, alimentele ultraprocesate par să aibă un anumit efect asupra declinului cognitiv. Aceste alimente tind să conțină mai puțini nutrienți și fibre și mai mult zahăr, grăsimi și sare.
„Astfel de obiceiuri alimentare au un impact asupra sănătății creierului și contribuie la problemele vasculare și la obezitate, subliniind interconexiunea acestor probleme de sănătate”, spune Ahmed.
În Australia, una din zece persoane cu vârsta peste 65 de ani sunt afectate de Alzheimer. Acesta este cel mai frecvent tip de demență, cu modele similare în alte țări dezvoltate, cum ar fi SUA.
Oamenii de știință au avertizat în ultimii ani că dietele nesănătoase, în special cele bogate în grăsimi și zahăr, pot provoca modificări grave creierului și pot duce la tulburări cognitive.
Cercetări recente indică, din ce în ce mai mult, că o dietă săracă în nutrienți și bogată în alimente foarte procesate reprezintă un factor de risc pentru tulburările de memorie și crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Pline de arome, coloranți sau alți aditivi
Alimentele foarte procesate sunt cele care conțin puține ingrediente întregi și au arome, coloranți sau alți aditivi. Este vorba de pâinea albă, prăjituri, biscuiți, înghețată, bomboane, hot-dog, băuturi dulci și alte produse din carne, procesate.
Consumul în exces de alimente ultra-procesate a fost asociat cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică.
Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau afecțiuni endocrine.
Alimentele „tradiționale”, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, lactatele și produsele din carne, sunt procesate mai puțin.
Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume.
Studiile de mai sus au constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive”- capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.