Acest număr crește de la 74.000 până la 121.000 de particule atunci când le includem pe cele pe care le respirăm. Oamenii ingerează în mod constant microplastice – bucăți mici de plastic care măsoară mai puțin de 5 mm diametru. Microplasticele ajung și în mări și oceane și reușesc să se infiltreze și în lanțul de aprovizionare cu fructe de mare, iar studiile asupra excrementelor umane arată că plasticul trece cu ușurință prin sistemele digestive.

Ce înseamnă „prea multe microplastice”

„Nu există un nivel oficial stabilit „sigur” sau „nesigur” de aport de microplastice. Este logic să doriți ca expunerea să fie cât mai scăzută posibil”, afirmă dr. Joseph Mercola, medic osteopat de medicină de familie.

Microplasticele pot pătrunde în alimente din cauza contaminării, acolo unde alimentele au fost cultivate, crescute sau procesate. Mercola a explicat că utilizarea mulciului din plastic și a straturilor de semințe din plastic în agricultură și irigarea cu apă contaminată se numără printre modurile în care microplasticul poate ajunge în alimente. Ambalajele, ustensilele și recipientele din plastic sunt surse suplimentare.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, dovezile actuale nu sugerează că nivelurile de microplastice din alimente reprezintă un risc pentru oameni. Cu toate acestea, este posibil să doriți să reduceți cantitatea de microplastice consumate. pasiv.

Acestea sunt cele mai comune alimente care conțin microplastice. In plus, iată ce puteți face pentru a reduce consumul de plastic, conform Cnet.

Fructe de mare

Unul dintre cele mai importante moduri prin care particulele de plastic ajung în alimente este prin intermediul materialelor plastice de unică folosință, care se descompun și își găsesc drumul în căile navigabile și în sol. Când ajung în oceane, ajung în fructele de mare.

„Microplasticele sunt apoi preluate de plancton și confundate cu hrană de către pești”, a spus Mercola. „Particulele minuscule se acumulează în carne… apoi ajung în farfuriile noastre.”

Un studiu recent publicat de Universitatea de Stat din Portland a descoperit o varietate de microplastice în 180 din 182 de mostre de fructe de mare testate. Microfibrele sunt cel mai comun tip de microplastic prezent, dar acesta nu este singurul tip care ajunge în oceane.

Pliculețe de ceai

Un plastic numit polipropilenă este folosit pentru a face pliculețe de ceai și chiar dacă alegi pliculețe de ceai din hârtie, în ele pot exista microplastice. Problema este că atunci când pungile intră în contact cu apa fierbinte, microplasticele pot fi eliberate în ceai.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au descoperit că pliculețele de ceai din polipropilenă pot elibera particule de plastic, iar pliculețele de ceai din nailon și celuloză pot elibera milioane.

Cum să o eviți: nu trebuie să încetezi să bei ceai. Treceți la ceaiul cu frunze vrac și investiți într-un difuzor din oțel inoxidabil pentru a vă bucura de ceai fără microplastice.

Orez

Orezul este, de asemenea, un punct fierbinte pentru microplastice. Un studiu de la Universitatea din Queensland a constatat că pentru fiecare jumătate de cană de orez, există 3 până la 4 miligrame de plastic. Dacă utilizați pliculețe de orez instant, acest număr este de patru ori mai mare, la 13 miligrame.

Cum să evitați: Studiul a constatat că spălarea orezului poate reduce contaminarea cu plastic cu 20% până la 40%, deși studiul a folosit apă filtrată pentru clătire.

Sare și zahăr

Este greu să nu folosești sare. Este în aproape tot ceea ce mâncăm, iar corpul nostru are nevoie de o anumită cantitate de sodiu pentru a menține lichidele și electroliții echilibrați.

Din păcate, un studiu a constatat că 90% din cele 39 de mărci de sare prelevate la nivel mondial conțineau microplastice. Acest lucru rezultă probabil din contaminarea mediului și din procesul de producție și ambalare, care include plastic. Microplastice au fost găsite și în zahăr.

Cum să evitați: Pentru a reduce expunerea la microplastice din sare și zahăr, le puteți cumpăra ambalate în sticlă sau ambalaje de carton.

Apă îmbuteliată

Apa îmbuteliată este una dintre cele mai cunoscute surse de micro și nanoplastice. Un studiu recent a estimat că există aproximativ 240.000 de particule de plastic într-un litru de apă îmbuteliată. Majoritatea sticlelor de apă din plastic cumpărate de la magazin sunt fabricate din polietilen tereftalat, sau plastic PET.

Particulele de plastic se desprind când sticlele sunt expuse la căldură. Și plasticul PET nu este singurul tip de nanoplastic pe care cercetătorii l-au găsit în sticlele de apă din plastic.

Cum să evitați: consumul de apă de la robinet dintr-un recipient din oțel inoxidabil sau din sticlă poate reduce riscul de a ingera particule de plastic.