Otravă în farfurie! Ce boală poți face dacă consumi alimente ultraprocesate

mezeluri alimentele procesate

SURSA FOTO: Dreamstime

Oamenii de știință au avertizat în ultimii ani că dietele nesănătoase, în special cele bogate în grăsimi și zahăr, pot provoca modificări grave creierului și pot duce la tulburări cognitive. Cercetări recente arată că o dietă săracă în nutrienți și bogată în alimente foarte procesate reprezintă un factor major de risc pentru tulburările de memorie, crescând riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Conform Neuroscience News, două studii recente sugerează că alimentele ultra-procesate pot exacerba declinul cognitiv legat de vârstă și pot crește riscul de demență. În schimb, un alt studiu recent a raportat că un consum de alimente ultraprocesate nu a fost asociat cu o cogniție mai proastă la persoanele de peste 60 de ani.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare care să analizeze modul în care dieta poate influența funcția cognitivă după o anumită vârstă, aceste studii confirmă cât de importantă este nutriția pentru sănătatea creierului.

Multe ingrediente, nutriție minimă

Alimentele ultra-procesate tind să fie mai sărace în nutrienți și fibre și mai bogate în zahăr, grăsimi și sare în comparație cu alimentele neprocesate sau minim procesate.

Câteva exemple de alimente ultra-procesate includ băuturile carbogazoase, prăjiturile, chipsurile, alimentele congelate, iaurtul cu arome, băuturile alcoolice distilate și fast-food-ul. Chiar și pâinea ambalată se califică pe lista ultra-procesatelor în multe cazuri din cauza aditivilor și conservanților pe care le conține.

Cercetătorii au comparat rata declinului cognitiv, pe parcursul a aproximativ opt ani, la cei care au mâncat ultra-procesate

Într-un studiu din decembrie 2022, cercetătorii au comparat rata declinului cognitiv, pe parcursul a aproximativ opt ani, între grupuri de oameni care au consumat cantități diferite de alimente ultra-procesate. La începutul studiului, peste 10.000 de participanți din Brazilia și-au raportat obiceiurile alimentare din ultimele 12 luni, scrie site-ul Neuroscience News.

Apoi, în anii următori, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a participanților cu teste standard de memorie și funcție executivă.

Cei care au urmat o dietă care conținea mai multe alimente ultra-procesate la începutul studiului au prezentat un declin cognitiv puțin mai mare, în comparație cu cei care au mâncat alimente ultraprocesate puțin sau deloc. Aceasta a fost o diferență relativ modestă în rata declinului cognitiv între grupurile experimentale.

1 din 120 de indivizi diagnosticați cu demență pe o perioadă de 10 ani

Un al doilea studiu, cu aproximativ 72.000 de participanți din Marea Britanie, a măsurat asocierea dintre consumul de alimente ultra-procesate și demență.

În grupul care consuma cele mai mari cantități de alimente ultra-procesate, aproximativ 1 din 120 de indivizi au fost diagnosticați cu demență pe o perioadă de 10 ani. Pentru grupul care a consumat alimente ultraprocesate puțin sau deloc, acest număr a fost de 1 din 170.

Bogate în aditivi, conservanți sau agenți de colorare

Multe alimente ultra-procesate sunt bogate în aditivi, conservanți sau agenți de colorare, având în același timp și alte caracteristici ale unei diete nesănătoase: sunt sărace în fibre și nutrienți.

De aceea, nu este clar dacă consumul de alimente care au suferit mai multă prelucrare are un impact negativ suplimentar asupra sănătății pe lângă calitatea scăzută a produselor.