Dacă sunteți preocupați de sănătatea intestinală, gastroenterologii avertizează cu fiecare ocazie că există un anumit tip de alimente care trebuie evitate cu orice preț.
Produsele procesate conțin multe substanțe nocive, iar consumul lor în exces poate duce la probleme mari de sănătate. Iată tot ce trebuie să știți despre modul în care carnea procesată afectează sănătatea intestinală, și nu numai conform Parade.
Toată carnea roșie conține un pigment roșu numit hemi
Persoanele care consumă carne procesată au un risc crescut de deces prematur. Aceasta este concluzia unui studiu recent și cu siguranță nu este nouă. Se știe că substanțele chimice numite nitriți și nitrați, care se află în carnea procesată, odată ajunse în organism, pot fi transformate în compuși care duc la cancer. Toată carnea roșie conține un pigment roșu numit hemi, care, odată ajuns în intestin, poate fi descompus pentru a forma compuși N-nitrozo, sau NOC, mulți fiind cunoscuți că sunt cancerigeni. În plus, hemii pot irita sau deteriora celulele care căptușesc intestinul, iar asta poate duce la separarea lor mai rapidă, exact tipul de acțiune care pare să crească riscul de cancer.
Ce este carnea procesată
Carne procesată înseamnă mai toate cărnurile sărate, afumate și/ cu adaos de conservanți chimici. Exemplele merg de la hot dog, până la slănină, mezeluri, cârnați și alte produse de acest gen din comerț. ”Carnea roșie sau procesată reprezintă peste jumătate din carnea pe care o mănâncă americanii. Deși aceste alimente sunt foarte gustoase, pot fi dure pentru sistemul digestiv”, explică medicul gastroenterolog Lance Uradomo. Carnea procesată este bogată în grăsimi saturate și sodiu, spune dr. Uradomo. Combinată cu aditivi chimici și conservanți, poate genera tot felul de simptome neplăcute, cum ar fi balonare, constipație și diaree.
Un conținut ridicat de carne este adesea un indicator al cârnaților de calitate (cei mai căutați sunt cei cu cel puțin 70% carne). Asta înseamnă că acești cârnați conțin mai puține ingrediente care pot reduce conținutul de grăsime al cărnii, cum ar fi cerealele sau legumele (cum ar fi prazul), adăugate adesea cârnaților din comerț pentru aromă. Există și alte lucruri care se pot face pentru a diminua riscul de cancer, dar cel mai bine ar fi să reducem consumul cârnaților, spune medicul.
Vin la pachet cu o mare problemă
Mezelurile de lux, cum ar fi șunca de Parma sau jambonul spaniol Serrano, nu sunt nici ele alegerea ideală pentru un organism sănătos. Deși sunt mai slabe, problema lor este că sunt făcute din carne roșie. Sărurile folosite în procesul de întărire (nitrat de sodiu și azotat de sodiu) vin la pachet cu o mare problemă. Ele au o funcție antibacteriană puternică și care previne dezvoltarea toxinei botulinice pe carne, dar sunt asociate cu un risc crescut de cancer.
Pot duce la cancer?
Se știe că substanțele chimice numite nitriți și nitrați, care se află în carnea procesată, odată ajunse în organism, pot fi transformate în compuși care duc la cancer. „Am văzut în ultimele decenii un număr mare de cercetări științifice privind modul în care consumul de carne roșie (vită și miel) și de cărnuri procesate (mezeluri, hot dog) influențează riscul de cancer colorectal”, explică dr. Uradamo.
„Cercetările în acest domeniu sunt cruciale, deoarece ratele cancerului colorectal sunt în creștere la persoanele sub 50 de ani. Deși dovezile legăturii între cancerul colorectal și carnea procesată au crescut, cauza exactă nu este încă foarte clară și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin riscul cărnii procesate și roșii”, susține medicul.