Băutura care poate provoca demență. Aproape toată lumea o consumă
Studii academice recente au demonstrat efectele nocive ale unui consum excesiv de băuturi carbogazoase. Conform acestora, băuturile bogate în zahăr pot contribui la creșterea în greutate, niveluri crescute de zahăr în sânge, diabet și boli de inimă.
Potrivit Womansworld, unele studii sugerează că băuturile care conțin zahăr și cu un conținut ridicat de fructoză ar putea fi chiar la fel de nocive pentru ficat așa cum este consumul de alcool.
Pericol real pentru creier
Oamenii de știință spun acum că un consum frecvent de băuturi carbogazoase ar putea fi mai mult decât dăunător pentru creier. În 2021, compania de cercetare a consumatorilor „24/7 Tempo” a analizat mai multe studii privind consumul de băuturi carbogazoase, care au fost publicate de organizații precum Asociația Americană de Diabet și Asociația Americană a Inimii. Una dintre preocupările majore a vizat legătura dintre aceste băuturi și declinul cognitiv, cum ar fi demența, maladia Alzheimer sau alte afecțiuni similare ale creierului.
De trei ori mai multe șanse de a suferi de demență
O lucrare mai veche, din 2017, a descoperit că persoanele care au consumat în mod constant băuturi carbogazoase au de trei ori mai multe șanse de a suferi de demență și de a face un accident vascular cerebral, decât cei care nu au băut.
Cercetarea a fost o continuare a unui studiu anterior, mai amplu, care a descoperit că un consum continuu de băuturi dulci a dus la un volum mai mic al creierului și la slăbirea memoriei. De fapt, participanții la studiu ar fi observat aceste efecte secundare după ce au consumat doar două băuturi îndulcite.
„Aceste studii nu sunt cele mai importante, dar vin cu date puternice”, a explicat Sudha Seshadri, profesor de neurologie la Boston University School of Medicine.
Inflamații în organism și în creier, pe termen lung
Mai mult, renunțarea la aceste băuturi și trecerea la unele îndulcite artificial nu va rezolva problema. „Se pare că nu există prea multe avantaje când bem băuturi dulci, iar înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali nu pare să ajute”, spune dr. Seshadri.
La început, băuturile dulci oferă o senzație de vigilență. Cu toate acestea, aceste băuturi au ca rezultat așa numita ”ceață a creierului”, poftă mai mare de zahăr, stare de nervozitate accentuată și oboseală. Pe lângă faptul că aceste băuturi nu mențin creierul ascuțit, pot duce, de asemenea, la inflamații atât în organism, cât și în creier, pe termen lung. În final, acest lucru poate duce la Alzheimer, demență, accident vascular cerebral și boli de inimă.