Extrem de multe alimente de pe piaţă, mai ales dacă vorbim despre dulciuri sau snacksuri, conţin coloranţi alimentari.
Se poate ajunge la probleme serioase de sănătate
Aceştia sunt meniţi să facă totul mult mai atrăgător pentru consumatori, însă există riscuri foarte mari pentru sănătate, mai ales dacă aceste substanţe sunt consumate în exces.
Unii coloranţi alimentari pot cauza reacţii alergice sau hiperactivitate în rândul copiilor, în timp ce alţii au fost asociaţi cu un risc mai crescut de dezvoltare a celulelor maligne.
Din păcate, copiii sunt cei mai expuşi potenţialelor riscuri ale coloranţilor alimentari. Motivul: aceste substanţe sunt folosite cu precădere în compoziţia bomboanelor, prăjiturilor şi sucurilor pe care cei mici obişnuiesc să le consume, notează csid.ro.
Aceştia sunt cei mai toxici coloranţi alimentari
Sunset Yellow (galben nr. 6) – fololosit în sosuri, bomboane, produse de patiserie şi fructe conservate. Studiile au arătat că acest colorant ar putea avea potenţial cancerigen.
Allura Red (roșu nr. 40) – folosit în băuturile pentru sportivi, bomboane, condimente şi cereale. Poate conţine compuşi cu potenţial cancerigen.
Indigo Carmin (albastru nr. 2) – folosit în bomboane, îngheţată, cereale şi snacksuri. Studiile pe animale de laborator au arătat că acest colorant ar putea creşte riscul de tumori cerebrale.
Eritrozina (roșu nr. 3) – folosit în bomboane, acadele, jeleuri. Studiile de laborator au arătat că nivelul crescut de eritrozină în sânge poate creşte uşor riscul de tumori tiroidiene.
Tartrazină (galben nr. 4) – folosit în bomboane, sucuri, chipsuri, popcorn şi cereale. Este un colorant care ar putea duce la tulburări comportamentale, irascibilitate, depresie sau insomnie. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de tartrazină ar putea creşte riscul de reacţii alergice, precum urticarie sau chiar astm.
Brilliant blue (albastru nr. 1) – folosit în îngheţată, conserve de năut, supe la plic, acadele şi glazuri. Este un colorant foarte des folosit, dar siguranţa acestuia nu este încă dovedită. Un studiu a arătat că acest colorant poate ajunge în fluxul sangvin şi în tubul digestiv, unde nu este descompus de acidul gastric, iar efectele sale nocive, deşi nu sunt încă demonstrate, ar putea consta în tulburări gastrointestinale.
Sursă foto: Dreamstime