Cu o lungime de peste 1.200 de kilometri, conducta de gaze din Marea Baltică, Nord Stream 2, va lega oraşul Viborg din Rusia de orașul Greifswald, din nordul Germaniei, pentru a transport, fără a trece prin țări terțe, până la 55.000 milioane de metri cubi de gaz pe an.

O nouă aortă energetică în Europa care, de la începuturile sale, a marcat relațiile dintre Berlin și Kremlin. Acum, și după ce a confirmat că adversarul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent toxic, Angela Merkel se confruntă cu numeroase presiuni pentru a reconsidera acest proiect și pentru a acționa ca o pârghie pentru ca Moscova să ofere răspunsuri cu privire la otrăvire.

Proiectul Nord Stream 2 este conceput pentru a dubla capacitatea conductei existente Nord Stream 1 de a transporta gaze din Rusia direct în Germania. Condus de compania rusească Gazprom cu parteneri occidentali, proiectul este finalizat în proporţie de 90% și urmează să înceapă să opereze la începutul anului viitor. Acest lucru poate complica eforturile de oprire. Chiar și fără Nord Stream 2, Rusia va rămâne cea mai mare sursă de gaz din Europa, deși, dacă va intra în funcțiune, noua conductă va dubla milioanele de metri cubi de gaz rusesc care sosesc în fiecare an prin Nord Stream, prima conductă de gaz dintre cele două țări inaugurată în 2011, scrie La Razon.

Proiectul este contrar intereselor Statelor Unite, care încearcă să-și vândă gazul și afectează în mod direct Polonia, care, la rândul său, preferă să cumpere gaz american.

Impunând sancțiuni companiilor implicate, Trump a încercat să torpileze acest proiect cu toate mijloacele aflate la dispoziţia sa.

Conducta de gaz a împărțit și Uniunea Europeană, unele țări avertizând că va submina Ucraina, statul prin care tranzitează în mod tradițional gazul, și va crește dependența blocului european de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Cancelarul german a fost neclintit în angajamentul său față de proiectul care include companiile Uniper Wintershall DEA, Royal Dutch Shell, Engie și OMV. În urmă cu câteva zile, el a spus că afacerea Navalnîi nu ar trebui să fie legată de conductă și mulți deputați din partidul său, în favoarea stimulării economiei, doresc în continuare ca acest proiect să fie finalizat.

Mai mult, fostul cancelar social-democrat (SPD) Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin și lobbyist pentru companiile energetice rusești, a fost implicat în proiectul conductei și mulți din SPD, partidul care împarte puterea cu conservatorii lui Merkel, sunt de asemenea angajați în acest sens.