Otrăvirea cu plumb: o criză globală de sănătate

Otrăvirea cu plumb constituie o criză globală de sănătate.

Totuși, este „în mod extraordinar neglijată” de către liderii politici, chiar dacă ucide de trei ori mai mulţi oameni decât cancerul pulmonar, conform unui proiect derulat de Centrul pentru Dezvoltare Globală.

De exemplu, în statele în curs de dezvoltare, plumbul se găsește în vasele de gătit și în anumite condimente, precum turmericul (Curcuma longa, cunoscut şi drept şofran indian).

turmeric
SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui articol publicat în „Lancet Planetary Health”, în 2019, 5,5 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare cauzate de otrăvirea cu plumb, adică aproape de trei ori mai mulţi decât oamenii ucişi de cancerul pulmonar. De aceea, este nevoie de implementarea unor măsuri urgente pentru a aborda „daunele extreme” cauzate de intoxicaţia cu plumb.

Intoxicația cu plumb cauzează tulburări de inteligenţă și moarte prematură în rândul copiilor

Se estimează că 815 de milioane de copii suferă de intoxicaţie cu plumb, ce cauzează tulburări cardiace şi tulburări renale, tulburări de inteligenţă, comportament violent şi moarte prematură.

Potrivit unui document publicat în iulie 2023 de Centrul pentru Dezvoltare Globală, cu cât copiii sunt expuşi mai mult la acest pericol, cu atât rezultatele lor la testele de inteligență sunt mai mici.

Aproximativ o cincime din diferenţa totală dintre rezultatele obţinute la testele de inteligență de copiii din ţările bogate şi copiii din ţările sărace poate fi atribuită expunerii la această substanță.

„Efectele intoxicaţiei cu plumb reprezintă, de asemenea, o barieră semnificativă în calea realizării aproape tuturor obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Copiii sunt cei mai vulnerabili la această afecţiune deoarece sunt mai predispuşi să pună în gură obiecte cu plumb şi deoarece oasele şi organele lor absorb mai mult metalul odată consumat.

În plus, plumbul, care este o neurotoxină, poate traversa mai uşor bariera hemato-encefalică la vârste mai mici, unde poate afecta grav dezvoltarea mintală”, scrie în acel raport.

Lipsa unei „zone tampon” între instalaţiile de deşeuri miniere şi zonele rezidenţiale și a unor standarde de siguranţă şi de mediu bine aplicate pentru reciclatorii de baterii plumb-acid duc la contaminarea solului şi a aerului. De aceea, mai mult de jumătate dintre copiii din ţările sărace sunt intoxicaţi cu plumb.

Potrivit sursei citate anterior, un ajutor financiar în valoare de 350 de milioane de dolari americani între anii 2024-2030 ar fi suficient pentru a reduce expunerea la plumb a oamenilor din ţările sărace.