“Cele mai periculoase pesticide pentru oameni și mediu trebuie să dispară de pe câmpuri și din alimentația oamenilor. În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanță toxică nu este înlocuită de o alta. Am văzut acest lucru în cazul a trei neonicotinoide interzise. De la punerea în aplicare a interdicției parțiale pentru aceste substanțe, se folosește în locul lor tiacloprid. Această substanță e un pesticid din aceeași clasă a neonicotinoidelor, o amenințare pentru albine și alți polenizatori. Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă și în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”, spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace Germania.
Raportul analizează cele 520 de substanțe active permise în UE și le evaluează riscul potențial. Lista neagră a pesticidelor conține 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului și sănătății oamenilor, și a căror înlăturare din uz ar trebui să fie prioritară.
Potrivit raportului, 111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sănătatea oamenilor. Este vorba de substanțe precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizația Mondială a Sănătății ca un posibil cancerigen, sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.
Conform documentului citat, 62 de pesticide îndeplinesc cel puțin două criterii de interzicere imediată pentru a proteja mediul. Este vorba de substanțe precum imidaclopridul, care este toxic pentru albine și alte insecte și a cărui utilizare este restricționată în prezent.
Pe lângă acestea, alte 36 de pesticide se află pe lista neagră pentru un cumul de toxicitate. Printre acestea se numără un fungicid numit captan, o substanță cancerigenă, imunodepresivă, toxică pentru pești și alte organisme.
“Fermierii care doresc să iasă din epoca de piatră a pesticidelor au nevoie de sprijin din partea politicienilor și comercianților. Eliminarea treptată a celor mai dăunătoare pesticide reprezintă un pas vital spre un model modern de agricultură ecologică, care nu are nevoie de pesticide. Fermele organice ne arată că modelul ecologic poate înlătura dependența de pesticide și ne permite să ne asigurăm diversitatea hranei și siguranța acesteia, protejând în același timp solul, apele, mediul și nu în ultimul rând sănătatea”, spune Christiane Huxdorff.