Popularele ouă de ciocolată Kinder, care au stat la baza unui dosar al procurorilor români în această iarnă, sunt interzise în Statele Unite ale Americii din cauza jucăriilor mici care pot duce la înec.
Vânzarea acestor dulciuri, care au ajuns populare în întreaga lume, este interzisă în SUA printr-o lege din 1938. Aceasta blochează comercializarea de dulciuri ce conţin în interior părţi necomestibile, ce pot şi uşor înghiţite de copii.
În fiecare an, peste 60.000 de ouă cu surprize Kinder sunt confiscate la graniţa SUA, iar amenda pentru introducerea acestor dulciuri în America poate ajunge şi la 2.500 de dolari.
Ouăle Kinder, produse de compania italiană Ferrero, au făcut subiectul unui articol publicat de tabloidul britanic The Sun în noiembrie anul trecut despre o familie de români formată din mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani şi fiica de 6 ani, care asamblau ouă de jucărie Kinder. Jurnaliştii britanici vorbeau în reportaj de „sclavii minori” din România plătiţi cu 20 de lei pentru 1.000 de ouă cu surprize. Jucăriile erau trimise la o fabrică din Carei, după care ajungeau în Ungaria, unde erau învelite în ciocolată.
Procurorii DIICOT au deschis un dosar în legătură cu aspectele semnalate în The Sun despre situaţia familiei Jurj din oraşul Carei, care şi-ar fi pus copiii la muncă şi câte 13 ore pe zi la asamblarea jucăriilor.
O lună mai târziu, anchetatorii au clasat dosarul după ce au stabilit că minorii nu au fost exploataţi de către părinţi să facă jucării pentru Kinder. Din verificările efectuate de asistenţii sociali, nu a reieşit faptul că minorii au fost exploataţi prin muncă, aşa cum relatau jurnaliştii de la The Sun.
Declaraţiile date de copii, lipsa absenţelor de la şcoală, precum şi alte probe i-au determinat pe procurori să tragă concluzia că în acest caz nu a fost săvârşită nicio faptă penală, astfel încât dosarul va fi clasat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori.