Ouăle provenite de la un million de păsări crescute în cuşti neîmbunătăţite vor merge doar la industrializare

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite vor fi dirijate spre industrializare, ele fiind scoase de la comercializarea directă, potrivit oficialilor ANSVSA.

"Ouăle marcate cu codul ‘3’ care se comercializează în prezent în România şi se vor comercializa până pe data de 31 decembrie 2011, provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite. Începând cu data de 1 ianuarie 2012, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi se vor putea comercializa ouăle marcate cu codul ‘3’ provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare”, se arară într-un comunicat ANSVSA.
În prezent, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv. Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil  şi să aibă o înălţime de cel puţin doi milimetri. Numărul distinctiv este compus din cifra 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile. Astfel, cifra 0 reprezintă producţia ecologică, cifra 1 reprezintă sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică, cifra 2 arată că ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice, iar cifra 3 specifică faptul că ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).
De asemenea, Codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei. Astfel, un ou poate fi marcat cu 0 – RO – AG – 001.
Ouăle marcate cu codul ‘3’ care se comercializează în prezent în România şi se vor comercializa până pe data de 31 decembrie 2011, provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite.
Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai dau spre consum public, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi se vor putea comercializa ouăle marcate cu codul ‘3’ provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare.
În prezent, 29 de firme utilizează cuşti neîmbunătăţile, aici fiind crescute în jur de un million de păsări.