Ucraina nu va mai putea exporta liber ouă și carne de pui în România
Ucraina nu va mai putea exporta liber ouă și carne de pui în România. Țara vecină va fi nevoie de licențe speciale. Această schimbare a fost anunțată miercuri, 9 octombrie 2024, în cadrul unei ședințe de guvern, unde s-a actualizat lista produselor care pot fi aduse din Ucraina doar cu licență.
Decizia vine în urma plângerilor crescătorilor români de păsări, care s-au plâns de importurile ieftine din Ucraina, considerându-le o concurență neloială și o problemă pentru siguranța alimentară. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dorește să controleze aceste importuri prin oferirea de licențe. Astfel, procesatorii care au nevoie de carne de pui și ouă și nu le pot găsi pe piața internă vor putea obține licențe pentru a importa aceste produse din Ucraina.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a cerut acordul Comisiei Europene (CE) pentru a interzice importurile de ouă și carne de pui căci România are autosuficiență de 100% pentru aceste produse. Dacă răspunsul din partea CE întârzie, ar putea introduce ouăle și carnea de pui în ordonanța care suspendă importul de cereale și zahăr din Ucraina.
„Am susţinut atât în Consiliul de Miniştri dar am şi cerut acordul Comisiei Europene să interzicem aceste importuri pentru că avem autosuficienţă de 100% pentru pui şi ouă. Dacă întîrzie răspunsul de la Comisia Europeană putem introduce ouăle şi puiul în ordonanţa ce suspendă importul de cereale şi zahăr din Ucraina. În schimb putem licenţia acest import dar cu date concrete, cu buletin de analiză”, a explicat oficialul român.
MARD ar vrea să interzică importul de ouă și pui din Ucraina
MADR intenționează să interzică importul de ouă și carne de pui din Ucraina, având în vedere că România are un grad de autosuficiență de 100%. Este justificat să se limiteze importurile pentru a proteja fermierii și producătorii de carne din România.
În situația în care procesatorii nu pot găsi suficiente resurse pe teritoriul României, MADR va putea licenția aceste importuri. Totodată, în cazul în care gradul de autosuficiență este de 100%, procesatorii care vor solicita licențe vor fi redirecționați către producătorii români de ouă și carne de pui.
Aceasta reprezintă o blocare a importurilor până când este necesară utilizarea lor. Când a fost întrebat de când ar putea intra în vigoare această măsură, Florin Barbu a afirmat că nu așteaptă decizia CE. Dacă aceasta întârzie săptămâna respectivă, va solicita prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, introducerea pe ordinea de zi a ședinței de guvern a celor două produse agroalimentare în lista de licențiere.
Măsura se va aplica imediat după publicarea în Monitorul Oficial, odată cu încheierea ședinței de guvern.