Ouale au inregistrat cea mai mare crestere de pret in aceasta luna. Majorarea de 44,5% este surprinzatoare, mai ales ca aparent nu au existat motive pentru acest salt de pret. ,,Cresterea pretului la oua nu reprezinta decat revenirea la un pret apropiat de realitate,,, explica Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. ,,In luna mai am asistat la o injumatatire a preturilor, datorita concurentei venite din partea gospodariilor taranesti. Cu 800 lei/ou, fermele producatoare nu-si acopereau decat o jumatate din costurile de productie si au fost obligate sa vanda in pierdere,, Pretul de productie al unui ou este in prezent de 2.000 lei, inclusiv TVA, profitul fiind insa minim pentru fermele avicole. In plus, revenirea preturilor la oua se datoreaza si scaderii efectivelor de gaini ouatoare din gospodariile populatiei, fenomen care se repeta in fiecare vara.
Carnea de pasare in schimb se mentine la preturi aproape neschimbate fata de inceputul anului. Explicatia acestui fenomen este data de importurile efectuate la preturi foarte mici. ,,Din SUA si Brazilia intra in tara pulpe de pui la preturi de 300 USD/tona, in timp ce pretul de productie in Romania este de 1.200 USD/tona. Din cauza acestei concurente neloiale suntem obligati sa vindem sub costul real,,, afirma Ilie Van. Carnea de pasare s-a scumpit comparativ cu luna noiembrie cu circa 10%, in timp ce pretul furajelor s-a majorat de peste doua ori.
Gazele naturale s-au scumpit in cursul lunii iulie de la 90 dolari/1.000 mc, la 99 dolari/1.000 mc. Cresterea de pret se aplica pentru toti consumatorii, fie ei casnici sau industriali. Insa aceasta este doar prima majorare a tarifului din acest an. In luna septembrie este preconizata o noua majorare, la 110 USD/1.000 mc pentru consumatorii industriali si 120 USD/1.000 mc pentru populatie, conform angajamentelor asumate cu Fondul Monetar International. Cerinta FMI a fost de a majora tariful pentru gazele naturale la 140 USD/1.000 mc, Romania efectuand importurile de gaze la preturi cuprinse intre 140 si 160 USD/1.000 mc. In urma negocierilor, FMI a acceptat o majorare mai redusa si subventionarea partiala a cresterilor de tarif la anumite categorii din populatie. In prezent, conform statisticilor, circa 400.000 de apartamente utilizeaza minicentrale proprii, iar 600.000 de familii isi incalzesc locuintele cu sobe pe baza de gaze naturale.
tigarile s-au scumpit de la 1 iulie, in medie, cu 1.000 lei/pachet. Scumpirea a avut la baza cresterea accizelor pentru tutun. ,,Cresterea accizelor se reflecta in preturile de vanzare. Pentru a diminua impactul, vom majora preturile in etape,, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs in cadrul companiei JTI. Cresterea accizei a fost de 3 euro, ajungandu-se la 14,87 euro/1.000 tigarete. Pana in anul 2007, nivelul accizelor trebuie sa fie egal cu cel minim practicat in Uniunea Europeana. Programul de crestere pentru accizele impuse produselor de tutun este: 1,63 euro in 2004, trei euro in 2005, cinci euro in 2006, sapte euro in 2007, 8,5 euro in 2008 si 11,2 euro in 2009. Conform calendarului de crestere, majorarea de trei euro din acest an a fost impartita in 2,05 euro acciza fixa, iar restul la cea procentuala, care va ajunge la 32%.
Seceta a facut ca pretul painii sa urce in luna iulie cu 2,6%. In ultimul an pretul graului a crescut de la 3.000 lei pe kilogram in iulie 2002, la 6.000 lei in aceeasi luna a acestui an. si pe pietele externe graul s-a scumpit de la 86 USD/tona, la 135 USD pe tona in acest an. ,,Anul acesta Romania si Ucraina sunt principalii importatori de grau din regiune,,, a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor. Guvernul a decis, la inceputul lunii iulie, printr-o ordonanta de urgenta, eliminarea pana la sfarsitul anului a texelor vamale la importul de grau, in vederea achizitionarii unei cantitati de un milion de tone de grau panificatie si insamantari. Importurile vor putea mentine un pret al graului pe piata interna la aproximativ 5.000 lei/kilogram.
In ciuda conditiilor meteo care au periclitat productia de cereale, pomii fructiferi, si nu numai, au dat o recolta buna. La fructe s-a inregistrat o reducere a preturilor in luna iulie, comparativ cu luna anterioara de 3,6%. Diminuarea preturilor a avut la baza in primul rand oferta din gospodariile taranesti, care a invadat practic pietele. In plus in acest an, fructele s-au copt ceva mai tarziu din cauza unei primaveri intarziate, ceea ce a facut ca luna iulie sa reprezinte un varf al productiei. Fructele care in mod traditional se consuma proaspete in luna iunie, ca ciresele, s-au gasit din abundenta in luna iulie, cu efect evident asupra preturilor. In aceasta perioada importurile au fost reduse, oferta interna fiind suficienta pentru acoperirea cererii.
Plata cazarii in unitatile hoteliere a crescut cu 2,3% luna trecuta. Influenta asupra ratei lunare a inflatiei este foarte mica, necontand practic in cosul dupa care se calculeaza indicele preturilor de consum. Insa ceea ce se remarca este cresterea lunara constanta cifrata la dublul ratei inflatiei. Cu toate ca la sfarsitul anului trecut asociatia hotelierilor promisese majorari doar in ritmul inflatiei, iata ca tarifele de cazare s-au scumpit mult mai mult. Scumpirile mult mai accentuate in plin sezon estival au facut ca cea mai mare parte a statiunilor de pe Litoral sa aiba in luna iulie un grad de ocupare de sub 50%.
Ouale si gazele au dat peste cap bugetele familiilor
21 august 2003, 12:00
Ultima modificare în 21 august 2003, 15:00
Ouale au inregistrat cea mai mare crestere de pret in aceasta luna. Majorarea de 44,5% este surprinzatoare, mai ales ca aparent nu au existat motive pentru acest salt de pret. ,,Cresterea pretului la oua nu reprezinta decat revenirea la un pret apropiat de realitate,,, explica Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. ,,In luna mai am asistat la o injumatatire a preturilor, datorita concurentei venite din partea gospodariilor taranesti. Cu 800 lei/ou, fermele producatoa
Etichete: arhiva,
iulie,
luna
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook