Costul riscului va creşte, având în vedere scăderea salariilor, ceea ce va duce implicit la o creşte nivelul creditelor neperformante, a declarat, miercuri, preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, la conferinţa Coface.

‘Costul riscului va rămâne o problemă şi va creşte având în vedere scăderea salariilor oamenilor. Creditele neperformante cresc. Sper să ajungem la un nivel acceptabil. Se vorbeşte de măsurile populiste. Acestea cresc riscul băncilor. 85 la sută care plătesc fără probleme creditul la bănci sunt sprijinul nostru, nu cei care nu pot să plătească’, a afirmat oficialul Raiffeisen Bank.

De asemenea, acesta a menţionat că Hotărârea de Guvern care stabileşte modul de calcul al dobânzilor practicate de bănci este în defavoarea clienţilor.

‘Costul finanţării s-a stabilizat puţin. Avem un risc de ţară destul de mare. Ordonanţa de Guvern care obligă băncile să folosească Euribor plus o marjă nu este în favoarea clientului. În România, 70 la sută din credite sunt în euro. Partea fixă va fi unu la sută. Riscul de ţară trebuie inclus obligatoriu în plata variabilă. Este greşit şi nu este în favoarea clientului’, a declarat Steven van Groningen.

Acesta a adăugat că, pe fondul lipsei de încredere, consumul nu va avea creşteri în perioada următoare.

‘Avem nevoie de încredere, este multă incertitudine în România. Fără încredere nu o să consume nimeni. Încrederea în România a scăzut mai mult decât în celelalte ţări. Ar trebui să avem un credit mai ieftin în România. Job-ul meu este să dau o dobândă mai mare celor care depun bani şi una mai mică celor care iau credite. Job-ul meu este să asigur un randament pe termen lung băncii, nu să aduc profit deodată. Sistemul bancar a arătat ca sunt practici care pot fi îmbunătăţite’, a precizat oficialul Raiffeisen Bank.

Acesta a menţionat că pentru a avea un cost al creditelor scăzut, trebuie acţionat în zona costului de finanţare şi în cea a costului riscului.

‘Pentru îmbunătăţirea costului creditelor, sunt patru elemente luate în calcul – marja profitului, costurile pentru a atrage bani pentru credite, costurile administrative şi costurile riscului. Trendul din ultimii 4 ani, până în 2009, marja profitului a tot scăzut. Costurile finanţării au crescut sistematic, în fiecare an. Înseamnă că pe sistem a crescut acest cost. Costurile cu cheltuielile administrative sunt foarte mari. De asemenea, costul riscului a tot crescut. Sunt două trenduri. Costul creditelor este influenţat de costul finanţării şi de costul riscului. Dacă vrem să avem un credit mai ieftin, acolo trebuie să acţionăm. În realitate acţionăm în sens opus’, a declarat Steven van Groningen.

SURSA: Agerpres