OUG 50 nu se aplică la creditele în derulare

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori nu se va aplica stocului de credite, au decis, miercuri, deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Amendamentul adus de PDL articolului 95 a fost adoptat cu 15 voturi pentru, cinci împotrivă şi trei abţineri.

Deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au adoptat, miercuri, raportul favorabil la OUG 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori.

Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 16 voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri.
Băncile, obligate să anunțe BNR dacă au fost sancționate de ANPC
Creditorii sunt obligaţi să informeze Banca Naţională a României în termen de două zile lucrătoare despre sancţiunile ce le-au fost aplicate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru încălcarea dispoziţiilor OUG 50/2010, au decis, miercuri, deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.
Acest text constituie aliniatul 1 din amendamentul adus art. 89 din OUG 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori, care, iniţial, permitea ANPC să suspende activitatea de creditare a băncilor odată cu aplicarea sancţiunii/amenzii contravenţionale, până la intrarea acestora în legalitate şi/sau aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale, în termen de 90 de zile.
La aliniatul 2 se specifică faptul că BNR are în vedere activitatea de supraveghere prudenţială a creditorilor, informaţiile primite potrivit alin.1.
Amendamentul a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi patru împotrivă.
Contractele de credit, încheiate doar în spații autorizate
Contractele de credite nu pot fi încheiate/semnate în afara punctelor de lucru organizate în acest scop în condiţiile legii, au decis, miercuri, deputaţii din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, care dezbat OUG 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori.
Acest amendament a fost adus art. 79 din OUG 50/2010, amendament care a fost discutat şi într-una dintre şedinţele de săptămâna trecută, însă nu a fost supus votului.

Deputaţii au epuizat săptămâna trecută toate articolele din ordonanţă şi toate amendamentele, însă au rămas în discuţie chestiunile esenţiale, cea legată de competenţa pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să o aibă în ceea ce priveşte activitatea bancară, mai exact dreptul ANPC de a ridica licenţele de creditare, precum şi cea legată de aplicabilitatea OUG 50/2010 la cele opt milioane de contracte de credite aflate în derulare.

Acest din urmă punct face obiectul unui amendament al PDL adus articolului 95 din OUG 50/2010, potrivit căruia prevederile actului normativ se vor aplica doar creditelor noi, nu şi stocului de credite. Acest amendament a creat discuţii în şedinţele comisiei, întrucât PSD şi PNL nu sunt de acord cu el, iar în ceea ce-i priveşte pe partenerii de guvernare ai PDL, respectiv reprezentanţii din comisie ai UDMR şi Minorităţilor, ‘nu şi-au însuşit poziţia PDL’, în opinia preşedintelui comisiei, Viorel Ştefan. De aceea, potrivit acestuia, la ultima şedinţă a comisiei, de joi, 9 decembrie, aceştia au lipsit, iar comisia nu a avut cvorum pentru a putea da votul final pe această ordonanţă.

Importanţa votului asupra celor două articole din OUG 50/2010, cel cu privire la extinderea prevederilor actului normativ la stocul de credite şi posibilitatea ca ANPC să poată ridica licenţele de creditare ale băncilor, este cu atât mai mare cu cât, la începutul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare celor doi preşedinţi ai Parlamentului, în care se solicită urgentarea adoptării acestei legi în parlament, întrucât aceasta este una dintre cele patru condiţionalităţi legate de accesarea tranşelor din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Însă, a explicat Viorel Ştefan, problema nu este finalizarea dezbaterilor, ci adoptarea actului normativ în sensul neaplicării prevederilor acestuia la stocul de credite şi neîmputernicirea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor de a ridica autorizaţiile de credite la bănci.

În scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu se menţionează că această Lege de aprobare a OUG 50/2010 trebuie adoptată ‘prin protejarea drepturilor consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei în sistemul de creditare bancară a populaţiei, asigurând un echilibru în legătură cu nevoia de stabilitate în sistemul financiar, pe baza garantării că Directiva Europeană 48/2008/CE este respectată’.

‘Adoptarea cât mai rapidă a acestor legi reprezintă condiţii esenţiale pentru ca România să poată finaliza cu succes acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială’, precizează documentul citat.

OUG 50/2010 a fost adoptată în Senat în forma guvernului, fără amendamente, acum fiind în dezbatere la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
SURSA: Agerpres