"Conform unui studiu recent, în România există la ora actuală 618.077 patroni de IMM-uri, numărul total al patronilor de firme ridicându-se la 619.672. În ceea ce priveşte repartiţia pe categorii de firme, ponderea cea mai mare este deţinută de microîntreprinderi (564.353 de firme – reprezentând un procent de 91,07% din totalul societăţilor), pe locurile următoare situându-se întreprinderile mici (45.388 de firme – 7,32%), întreprinderile mijlocii (8.336 de firme – 1,35%), şi întreprinderile mari (1.595 de unităţi – respectiv un procent de 0,26% din totalul firmelor). Tocmai de aceea, este necesar să se pună accent pe efectul multiplicativ al utilizării banilor publici, deoarece aceştia pot întoarce în economie – în condiţiile unei utilizări juste – de până la peste 10 ori valoarea iniţială. În condiţiile în care sunt acordate milioane de euro de la bugetul statului pentru finanţarea unor întreprinderi nerentabile, ar trebui să se opteze mai degrabă pentru susţinerea, din fonduri publice, a întreprinderilor mici şi mijlocii", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi din întreprinderile mici şi mijlocii, acesta se ridică la 2.583.808 persoane, în timp ce la nivelul tuturor firmelor din România lucrează 3.955.306 persoane.

"România dispune de instituţiile necesare pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, singurul lucru necesar la ora actuală fiind un set de măsuri economice care să vină în sprijinul IMM-urilor", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

La finalul Forumului aniversar, CNIPMMR a lansat, în colaborare cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) şi Fondul Român de Contragarantare (FRC), versiunea în limba română a ‘Cartei Albe a IMM-urilor din România 2012’ ediţia a X-a.

Lucrarea este realizată de un colectiv de specialişti şi reprezintă cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului antreprenorial, a performanţelor şi problematicii IMM-urilor, fiind un titlu de referinţă în literatura de specialitate, atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene.

"Carta Alba a IMM-urilor din România" – ediţia 2012 se constituie atât ca o radiografie a stării evolutive a IMM-urilor din România, cât şi ca o analiză a contextului socio-economic în care acestea îşi desfăşoară activitatea.
Sursa: Agerpres