Proiectul va fi construit pe fosta fabrică Tricotaje Someşul cumpărată de cei doi parteneri de la compania Atrium Centers, controlată de Michael Israeli. Foştii proprietari aveau planificată pe aceste teren construcţia unui centru comercial ce trebuia să facă parte din reţeaua de malluri Atrium Centers. Fondul de investiţii britanic care susţinea aceste proiecte a intrat în faliment şi nu a mai putut să îşi ducă planurile la final.
În martie 2010, investitorii britanici au vândut partenerilor de dezvoltare mallul Atrium Center din Arad din cauza unor datorii de 39,8 mil. euro, care se preconiza că vor fi extinse, până la încheierea efectivă a lucrărilor, la 59,2 mil. euro. Acesta este singurul mall din reţea care a fost construit. Compania a estimat că veniturile nete operaţionale ale mall-ului nu vor depăşi 3 mil. euro pe an, drept urmare directorii consiliului de administraţie au considerat că nu sunt şanse reale de acoperire a datoriilor pe termen mediu.
Alături de mallul din Arad, fondul britanic a renunţat şi la proiectul din Cluj-Napoca, unde urma să fie dezvoltat al doilea mall al companiei şi care avea datorii de 8,5 mil. euro. La Cluj, compania deţinea doar terenul fabricii Tricotaje Someşul, evaluat la acea dată la 6,5 mil. euro. Valoarea lui s-a înjumătăţit, după ce în 2007 a fost cumpărat cu 14,3 mil. euro.
Ce va fi în locul mallului
Noii proprietari ai platformei industriale vor să dezvolte aici un complex de birouri care va include şi o zonă de servicii şi spaţii de retail. Lucrările la prima etapă a complexului, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 metri pătraţi, vor începe în acest an şi vor fi finalizate în prima parte a anului 2014. Finanţarea acestei etape va fi asigurată exclusiv din surse proprii ale partenerilor, dezvoltatorii demarând deja procedurile de obţinere a avizelor si autorizaţiilor necesare pentru construcţie. Întregul proiect va fi livrat în 2015.
„Cluj-Napoca va avea, în sfârşit, un proiect ambiţios de birouri, un adevărat pol al afacerilor, după modelul City Business Centre din Timişoara. Complexul nostru va contribui la dezvoltarea oraşului, astfel încât companiile interesate să investească în Cluj-Napoca să aibă toate premisele necesare pentru a se aşeza în acest oraş, pentru a-şi consolida prezenţa aici sau pentru a se extinde”, a declarat Ovidiu Şandor.
Cei doi investitori au fost la începutul acestui an actorii celei mai mari tranzacţii încheiată în afara Bucureştiului în ultimii ani de criză. Sud-africanii au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al ModaTim Investment şi ModaTim Properties, firme controlate de omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor şi prin intermediul cărora a fost dezvoltat proiectul de birouri City Business Center (CBC) din Timişoara. Tranzacţia a fost estimată la 80 mil. euro.
Complexul din Timişoara are trei clădiri funcţionale, cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp, şi mai are în construcţie încă două corpuri ce vor fi finalizate până la finalul anului viitor. Printre chiriaşii proiectului se numără IBM, PricewaterhouseCoopers, Vodafone, Alcatel-Lucent, Wipro Technologies, BCR, Deloitte şi Microsoft. După finalizare, proiectul va totaliza peste 43.000 mp, suprafaţă totală închiriabilă.
NEPI este recunoscută şi pentru încheierea cele mai mari tranzacţii de la începutul crizei financiare şi până astăzi. Fondul de investiţii a plătit peste 100 mil. euro pe proiectul de birouri Floreasca Business Park. Compania are în derulare un parteneriat cu Carrefour Property, divizia imobiliară a francezilor de la Carrefour, alături de care a construit un centru comercial regional cu o suprafaţă închiriabilă de 55.000 mp în Ploieşti. Mallul trebuie livrat pe piaţă în ultimul trimestru al acestui an.
Timişoreanul Ovidiu Şandor (42 de ani) s-a clasat pe poziţia 169 în ultima ediţie a TOP 300 Capital cu o avere estimată la 34-35 mil. euro.