Compania britanica de prelucrare si de productie a metalelor Oxus Gold va vinde catre Kazakhgold compania Norox Mining, anumite explorari in Turcia, detinute printr-o subsidiara in proportie de 86% si participatia de 50% detinuta la compania Romaltyn din Romania, informeaza un comunicat Oxus. Tranzactia se va ridica 152 de milioane de dolari. Kazakhgold va achita catre Oxus 80 de milioane de dolari in lichiditati si 72 de milioane de dolari in actiuni.

“Suntem incantati ca putem sa facem acest anunt si, dupa finalizare, suntem de parere ca tranzactia va fi un succes atat pentru actionarii nostri, cat si pentru actionarii KazakhGold”, a declarat Bill Trew, CEO Oxus.

Compania Kazakhgold detine in prezent o participatie de 50% la compania Romaltyn, care detine o fabrica de procesare la Baia Mare si anumite licente de explorare. Aceste active au fost achizitionate impreuna de Oxus si Kazakhgold in ianuarie 2007 pentru 6,99 milioane de dolari, la licitatia activelor societatii Transgold Baia Mare, aflata in stare de lichidare. Oxus a investit, pana in prezent, 3,8 milioane de dolari in compania Romaltyn.

Potrivit comunicatului, Oxus va continua sa se concentreze asupra dezvoltarii operatiunilor sale de extractie a aurului din Uzbekistan si construirea unei aliante strategice cu Zeromax, companie care isi desfasoara activitatea in Uzbekistan. Zeromax GmbH investeste in domenii strategice precum petrol si gaze, fabricarea si exportul de textile, agricultura, materiale de constructii si fabricarea de cablu.

Sursa: Capital 12 Martie 2007