"Problema unui eventual Grexit nu a influentat major decizia investitiorilor privind afacerile in Grecia, intrucat acestia au avut timp sa se obisnuiasca cu ideea si, mai important, sa isi protejeze expunerea", afirma Constantin Octavian Patrascu, business developer. El adauga ca piata trading-ului online nu a suferit in toata perioada tensionata si incerta de pana la ratificarea acordului de catre Grecia privind un al treilea program de asistenta financiara internationala.
Unul dintre investiorii mari in trading-ul online din Grecia, Alexandros Moraitakis, presedintele companiei de brokeraj NUNTIUS Securities, declara pe un ton optimist pentru Bloomberg, inainte ca premierul grec Alexis Tsiparis sa incheie acordul cu liderii zonei euro, ca "spera ca guvernul de la Atena sa ajunga la o intelegere cu Eurogrup. Nimeni nu vrea ca Grecia sa paraseasca zona euro". Ceea ce s-a si intamplat. Grecia a semnat, in cele din urma, acordul cu Eurogrup pentru un nou program de asistenta financiara internationala.
Oricum, in privinta afacerilor "Cine nu risca, nu castiga. Aceste doua aspecte merg mana in mana, atunci cand vorbim de un business", declara cu alta ocazie Alexandros Moraitakis, care este partener de business alaturi de Constantin Octavian Patrascu, intr-o afacere incheiata anul trecut.
In 2014, "m-am gandit sa imi largesc orizontul de raportare si am decis sa deschid negocierile cu cel mai mare broker local, o companie independenta de investitii financiare, membra a Bursei din Atena, condusa de domnul Alexandros Moraitakis", povesteste Constantin Octavian Patrascu, in opinia caruia negocierea propriu-zisa, intr-un business, este o infruntare a vointelor.
"Business-ul pe care noi il desfasuram nu este dictat de fortele politice interne. Ma bucur ca amandoi am avut o viziune proactiva, reusind in cele din urma sa punem pe picioare un parteneriat", declara la acea vreme Moraitakis despre parteneriatul cu tanarul business developer.
Acesta avea in vedere, ca multi alti investitori de altfel, masurile politice luate pentru incurajarea si crearea unui mediu de afaceri prietenos. "Intr-adevar, gurvernul grec a luat cateva decizii intelepte in scopul incurajarii investitorilor straini, oferind parghii importante pe diverse paliere economice. Cred ca in viitorul apropiat, cei care vor vrea sa investeasca in Grecia, se vor bucura de conditii din ce in mai prietenoase", afirma omul de afaceri grec.
Cert este ca Constantin Octavian Patrascu isi deruleaza, in continuare, parteneriatul in Grecia, tocmai pentru ca, in aceasta tara, "mediul de afaceri este unul operativ, iar sistemul este construit in asa fel incat sa stimuleze investitiile straine".
Pe de alta parte, afacerea sa se consolideaza in Grecia si datorita abilitatilor sale de business developer. "Octavian are energia de a schimba permanent strategia de business, atunci cand nevoia de adaptare o cere. M-au impresionat realizarile lui si seriozitatea cu care se dedica bunului mers al lucrurilor, face parte din categoria tinerilor antreprenori care promit", dupa cum spunea Moraitakis.
Cat priveste starea de spirit din Grecia, intr-un interviu acordat Bloomberg, primarul Atenei, George Kaminis, afirma ca majoritatea grecilor nu vor sa iasa din zona euro, iar guvernul trebuie sa aiba in vedere acest lucru. Intrebat daca se pregateste Grecia pentru faliment, Kaminis a replicat imediat: "nu se fac astfel de pregatiri, intrucat falimentul inseamna haos, iar Grecia nu se pregateste pentru asa ceva".
Premierul Alexis Tsipras a acceptat conditiile Eurogrup privind masurile de reforma. Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat deja 900 milioane de euro pentru functionarea bancilor elene, e drept in sistem de avarie.
Reamintim faptul ca liderii zonei euro au ajuns, in unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenta financiara pentru Grecia, creditorii internationali fiind Uniunea Europeana, BCE si Fondul Monetar International.
Printre alte decizii, Eurogrup a cerut si transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent. Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 miliarde de euro, va fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate.
Ideea unui Grexit nu a fost stearsa definitiv. Totul depinde de implementarea reformelor de catre Grecia, convenite cu Eurogrup, si reconstruirea increderii intre politicienii eleni si liderii zonei euro.