De multe ori achizitia unui ERP este amanata sau blocata pe motiv de costuri ridicate.
Costul unui sistem ERP trebuie insa analizat prin prisma ratei de recuperare a investitiei, raportate la costul total al achizitiei.
Costul total al investitiei include:
– costurile imediate generate de achizitia licentelor;
– costuri legate de dobanzi si comisioane daca este cazul
– costurile generate de serviciile de implementer solicitate furnizorului solutiei ERP, (analiza, configurare, implementare, instruire utilizatori, etc);
– costurile aferente personalului intern alocat proiectului de implementare;
– costurile eventualelor echipamente suplimentare care trebuie achizitionate si amortizate;
– costurile anuale de suport, mentenanta si extiderea/dezvoltarea sistemului.
Toate aceste costuri trebuie analizate si evaluate periodic prin prisma obiectivelor de business si indicatorilor de performanta impusi de managementul, astfel incât sistemul ERP implementat sa fie utilizat la maximum si să conduca la eficientizarea afacerii în ansamblul ei, prin:
– scaderea investitiilor in stocuri;
– asigurarea unui rulaj mai bun al marfurilor;
– cresterea productivitatii angajatilor;
– cresterea satisfactiei clientilor, tradusa prin cresterea vanzarilor si a profiturilor;
– un managemnt mai bun al preturilor, cu efect asupra cresterii profitabilitatii;
– un control mai bun al productiei si scaderea piederilor;
– un control mai bun al costurilor de productie;
– un acces mai bun la informatii si crearea posibilitatii de reactie mai buna a managentului, tradusa prin decizii prompte si bine fundamentate, prin exploatarea rapida a oportunitatilor noi de business.
Toate aceste efecte, atat pe termen scurt cat si pe termen lung, se pot traduce in castiguri financiare nete. Costul total generat de implementarea sistemului ERP trebuie comparat cu aceste castigurile financiare obtinute ca urmare a efectelor/beneficiilor pozitive avute de sistem asupra businessului.
Astfel, decizia de achizitie a sistemului ERP si decizia bugetului alocat poate fi mult usurata avand in vedere obiectivele clare de business urmarite prin aceasta investitie.
Comunitatea ERP este un for independent avand consultanti de business cu experienta care va pot indruma in procesul de analiza a costurilor si a avantajelor oferite de un sistem ERP bine implementat. Comunitatea ERP va pune la dispozitie o baza de date extinsa cu informatii utile pentru pregatirea si derularea unui proces de selectie a unui sistem ERP. Comunitatea ERP va recomanda calcularea ratei de recuperare a investitiei inainte de a decide asupra achizitiei unui sistem ERP.