În urma secularizării și a împroprietăririi țăranilor din 1864, fosta moșie mănăstirească timp de 400 de ani din zona Topolovenilor ajunge în cea mai mare parte să fie stăpânită de săteni. Efectul a fost că la începutul secolului al XX-lea, au crescut simțitor suprafețele cultivate, ceea ce a impus folosirea capitalurilor, mașinilor, industrializarea produselor și valorificarea materiei prime la prețuri superioare.
Documentele istorice – monografia Topoloveniului, Arhivele Statului și alte hrisoave – vorbesc de începuturile Fabricii de Magiun din Topoloveni la 1914, aceasta fiind prima fabrică de prelucrare a fructelor din țară. Maximilian Popoviciu a fost cel care a pus bazele funcționării acesteia, pe principiul preparării tradiționale a magiunului de prune în gospodăriile țărănești locale: FĂRĂ FOC DIRECT, în cazane cu pereți dubli cu abur (sistem bain-marie), care să imite oalele de lut introduse în cuptoare de pământ de către gospodine.
S-a numit apoi ”fabrica de marmeladă”, închiriată ulterior Cooperativei din Topoloveni. În 1941 a fost preluată de Ministerul Agriculturii, iar perioada care a urmat a dus la diversificarea și mărirea producției (se fabrica magiun și marmeladă din prune, mere, dovleac).
În anul 1972 a luat fiinţă, pe actualul amplasament, secţia de sucuri, magiun, fructe şi legume deshidratate, făcând parte din Întreprinderea de legume și fructe Piteşti, ca apoi să fie transferată în 1981 la Întreprinderea de prelucrarea şi industrializare a legumelor şi fructelor Topoloveni.
În anul 2001, Fabrica de Magiun Topoloveni a fost preluată prin cumpărare de la statul român de către S.C. SONIMPEX TOPOLOVENI S.R.L. și repusă în funcțiune în condiții tehnologice adaptate standardelor internaționale, fiind în prezent certificată ISO 9001 (managementul calității) și ISO 22000 (managementul siguranței alimentului).
Metoda tradițională de preparare se bucură de continuitate până în zilele noastre. Motivul: analizele de laborator au arătat că grație temperaturii menajante (aprox. 70° Celsius) asigurate de sistemul bain-marie, produsul finit beneficiază de o valoare nutrițională maximă, pentru că nutrienții din fructele proaspete sunt păstrați integral.
Compania a dezvoltat începând cu 2010 portofoliul de produse, ajungând de la un singur produs – Magiunul de prune Topoloveni – la 18 produse în 2013 și a valorificat unicitatea metodei tradiționale locale de preparare, obținând în 2011 pentru Magiunul de prune Topoloveni certificarea de calitate europeană Indicație Geografică Protejată.
Pentru calitatea produselor obținute în Fabrica de Magiun Topoloveni, compania a devenit începând cu 2010 Furnizor al Casei Regale a României. Mai mult, în toate competițiile gastronomice internaționale la care au participat, produsele SONIMPEX TOPOLOVENI au fost premiate. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a primit trei distincții Superior Taste Award (în 2010, 2011, 2013) din partea Institutului Internațional de Gust și Calitate Bruxelles (ITQI), iar gama de dulcețuri 100% naturale și fără zahăr adăugat Topoloveana, lansată în 2010 (care a ajuns la 14 sortimente în 2013) deține șapte premii internaționale de calitate, din partea a două importante institute: ITQI Bruxelles și Monde Selection.
Începând cu acest an, o dată cu intrarea în anul centenar, Fabrica de Magiun Topoloveni a intrat în era BIO, producând tradiționalul magiun din prune și din prune certificate BIO.