Propunerea Moscovei: oprirea războiului din Ucraina pe linia actuală

Conform informațiilor publicate de Financial Times, Vladimir Putin ar fi transmis printr-un emisar că Rusia ar fi pregătită să oprească războiul din Ucraina pe linia actuală a frontului. Această propunere ar fi fost exprimată în cadrul unei întâlniri între liderul rus și Steve Witkoff, trimisul special al lui Donald Trump, care a avut loc pe 11 aprilie, la Sankt Petersburg.

Surse citate de publicație afirmă că este pentru prima dată de la începutul invaziei când Putin dă semne clare că ar putea renunța la obiectivele maximaliste ale Rusiei în Ucraina. Potrivit acestora, Moscova ar fi indicat că nu mai insistă pentru cucerirea părților din cele patru regiuni parțial ocupate care se află încă sub controlul Kievului.

Vladimir Putin i-ar fi transmis că Moscova e pregătită să renunțe la pretențiile sale asupra teritoriului pe care rușii nu îl controlează din cele patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, conform celor trei surse apropiate discuțiilor, citate de Financial Times.

Americanii ar fi oferit recunoașterea anexării Crimeei

În cadrul acelorași discuții informale, partea americană ar fi avansat ideea recunoașterii anexării Crimeei de către Rusia, ca parte a unui posibil acord de pace. Propunerea nu a fost comentată oficial de Casa Albă, dar planul lui Donald Trump de a încheia conflictul ar urma să fie prezentat în următoarele zile.

Emisarul Steve Witkoff, care a avut deja trei întâlniri cu Putin în ultimele trei luni, urmează să efectueze o nouă vizită săptămâna aceasta la Moscova. Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a confirmat că Kremlinul îl așteaptă.

„Îl așteptăm”, a fost răspunsul lui Ușakov, întrebat despre vizita lui Witkoff, potrivit agențiilor de presă ruse.

Îngrijorări în rândul aliaților europeni

Reacțiile din Europa nu au întârziat să apară. Oficialii europeni consultați de Financial Times se tem că această concesie aparentă a Rusiei ar putea fi o tactică prin care Putin încearcă să-l convingă pe Trump să accepte alte condiții ale Moscovei. Există temeri că presiunile asupra Kievului ar putea crește semnificativ.

Un oficial european a declarat că există riscul ca Ucraina să fie împinsă să cedeze teritorii doar pentru ca Trump să poată declara o victorie politică.

„Există multă presiune asupra Kievului în acest moment să renunțe la anumite lucruri, astfel încât Trump să poată pretinde o victorie”, a spus oficialul pentru Financial Times.

Printre scenariile vehiculate în cazul unui acord se află și posibilitatea desfășurării unor trupe europene de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean. Deși ideea a fost susținută de unele state membre NATO, Moscova s-a opus ferm acestei soluții încă de la începutul conflictului.