Volodimir Zelenski, de acord cu participarea Rusiei la summitul de pace

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat pentru prima oară deschiderea către participarea Rusiei la viitorul summit de pace organizat de Kiev. Această schimbare semnificativă în abordarea sa vine după primele discuții din iunie, în Elveția, unde Rusia nu a fost invitată.

Zelenski își exprimă speranța ca un plan detaliat pentru acest summit să fie pregătit până în noiembrie.

Volodimir Zelenski a afirmat că ar dori ca Rusia să participe la viitorul summit de pace organizat de Kiev. Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă în capitala ucraineană. Inițiativa lui Zelenski vine după summitul de pace desfășurat la jumătatea lunii iunie în Elveția, unde Rusia nu a fost invitată. La acest prim summit, aproximativ 100 de țări au fost reprezentate, însă absența Rusiei și a Chinei, aliatul diplomatic al Moscovei, a fost notabilă.

„Cred că reprezentanţi ruşi ar trebui să participe la acest al doilea summit”, anunţă într-o conferinţă de presă, la Kiev, preşedintrele ucrainean.

Zelenski a subliniat că summitul nu va aborda oprirea ostilităților, ci se va concentra pe stabilirea unui plan concret privind trei subiecte esențiale: securitatea energetică a Ucrainei, navigația liberă la Marea Neagră și schimburile de prizonieri. Infrastructura energetică a Ucrainei a fost grav afectată de bombardamentele rusești, iar asigurarea securității energetice este vitală pentru țară. De asemenea, navigația la Marea Neagră și schimburile de prizonieri sunt aspecte critice în contextul actualului conflict.

Posibilitatea unor negocieri directe cu Rusia

Aceasta este prima dată când Volodimir Zelenski sugerează posibilitatea unor negocieri directe cu Rusia, fără a solicita în prealabil retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Anterior, el a promis că nu va discuta cu Moscova atâta timp cât Vladimir Putin rămâne la putere și a semnat un decret care interzice negocierile cu Rusia. Zelenski a stabilit ca o condiție sine qua non retragerea totală a forțelor ruse, care numără aproximativ 700.000 de militari pe teritoriul ucrainean, conform estimărilor prezentate de Putin.

Planul de pace în zece puncte, propus de Ucraina în 2022 și susținut de Occident, prevedea retragerea necondiționată a forțelor ruse. Această propunere a fost respinsă de Moscova, complicând eforturile de a găsi o soluție pașnică la conflict.

vladimir putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Relația cu Donald Trump

În ceea ce privește politica internațională, Volodimir Zelenski a abordat și posibilitatea unei noi președinții a lui Donald Trump. El a declarat că nu îi este frică de o eventuală victorie a republicanului în alegerile prezidențiale din SUA, în pofida incertitudinilor privind susținerea Kievului de către Washington. Zelenski a subliniat că, în cazul în care Trump ar deveni din nou președinte, va colabora cu acesta și este încrezător că va găsi sprijin în cadrul majorității Partidului Republican.

O eventuală președinție a lui Trump ar putea aduce provocări semnificative pentru Ucraina. Candidatul republican a promis că va pune capăt rapid conflictului, ceea ce ar putea constrânge Kievul să negocieze dintr-o poziție dezavantajoasă cu Rusia. În prezent, aproape 20% din teritoriul Ucrainei este ocupat de forțele ruse, iar susținerea americană, atât financiară, cât și militară, rămâne crucială pentru eforturile de rezistență ale Ucrainei.

Volodimir Zelenski a anunțat că se bucură de susținerea unei mari părți a taberei republicane din Statele Unite, unde s-a întâlnit în timpul summitului NATO de la Washington cu numeroși aleși. El a declarat că majoritatea Partidului Republican susține Ucraina și poporul ucrainean, deși unii lideri republicani au poziții mai de dreapta și mai radicale decât Donald Trump.