Turcia vrea să redeschidă negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

Serghei Lavrov a participat la o parte a forumului diplomatic anual din stațiunea mediteraneană Antalya, unde s-a întâlnit cu omologul său din Turcia, Hakan Fidan. Războiul ruso-ucrainean a fost un punct cheie de discuție la forumul care se desfășoară de vineri până duminică, deși diplomatul de top al Rusiei va pleca din nou sâmbătă.

De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, Ankara a menținut cu grijă legăturile cu cele două țări.

„Turcia, alături de Ungaria, rămâne una dintre ultimele țări din Alianța Atlantică (NATO) care menține dialogul cu Moscova”, a declarat Sinan Ulgen, directorul think tank-ului Edam, cu sediul la Istanbul.

„Într-un context geopolitic modificat de război, Turcia are grijă să păstreze acest rol pentru viitor, sperând să profite de el în timpul unor eventuale negocieri de pace”, a adăugat el, transmite RFI.

Turcia încearcă să revigoreze un efort de pace din 2022, când negociatori de top ai rivalilor s-au întâlnit la Istanbul.

„În stadiul actual al războiului, trebuie să căutăm în mod serios modalități de a aduce părțile împreună”, a declarat Fidan în remarcile de deschidere la forumul din Antalya.

„Suntem gata să depunem toate eforturile pentru a facilita negocierile de pace”, a adăugat el.

Fidan i-a spus lui Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor în marja reuniunii, că Turcia este pregătită să facă tot posibilul pentru reluarea dialogului între Rusia și Ucraina, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică turcă.

Lavrov a recunoscut eforturile Ankarei, dar a spus că condițiile care au determinat războiul „au rămas neschimbate”, a adăugat sursa.

Navigarea în siguranță în Marea Neagră

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat săptămâna aceasta ideea unui nou mecanism securizat pentru navigația în siguranță a navelor comerciale în Marea Neagră.

Turcia, împreună cu Națiunile Unite, a fost puternic implicată în crearea unui coridor securizat pentru a transporta cereale și produse agricole ucrainene în cadrul unui acord din 2022. Acesta a fost abandonat anul trecut, după ce Rusia a refuzat să îl reînnoiască.

Acordul, denumit Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene, potrivit cifrelor ONU.

Ucraina a început să folosească o rută alternativă pentru cerealele sale de-a lungul coastelor Bulgariei și României în august, la o lună după ce Rusia a renunțat la acordul istoric.

Turcia, care este foarte dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, a evitat să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei și este acuzată în mod regulat de Occident că le eludează.

Sancțiunile SUA au vizat și entități din Turcia

Șaisprezece entități turcești au fost vizate în ultima rundă de sancțiuni dezvăluită săptămâna trecută de Casa Albă. Washington a acuzat persoane și companii că au contribuit la aprovizionarea industriei rusești și au favorizat capacitatea Moscovei de a purta un război împotriva Ucrainei.

„Având în vedere creșterea semnificativă a schimburilor comerciale dintre Turcia și Rusia… există, de fapt, investigații cu privire la o evaziune a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei”, a declarat Marc Pierini, cercetător principal la think tank-ul Carnegie Europe.

Pierini a subliniat, de asemenea, investițiile rusești în sectorul energetic al Turciei, inclusiv o centrală nucleară, reduceri la prețul gazului rusesc, plăți ruble și promovarea unui hub de gaz.

Gigantul nuclear rus Rosatom a anunțat, de asemenea, o a doua centrală electrică în Turcia și interesul său pentru o a treia.

„Turcia încearcă să urmeze o politică prudentă, continuând relațiile comerciale cu Rusia, asigurându-se în același timp că nu depășește o linie roșie care ar expune-o la represalii din partea Occidentului”, a declarat Ulgen.

Forumul din Antalya, principala reuniune diplomatică anuală a Turciei, reunește în fiecare an șefi de stat și de guvern, miniștri, diplomați, oameni de afaceri și cercetători în stațiunea care este populară și printre turiștii ruși.

Lavrov a mers la forum în 2022, la două săptămâni după începerea invaziei țării sale. El s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, în prima întâlnire la nivel înalt dintre cele două țări aflate în război.