Cum se poate încheia definitiv conflictul din Orientul Mijlociu?

Pace în Orientul Mijlociu? Doar prin crearea unui stat palestinian, crede şeful diplomaţiei UE.

Crearea unui stat palestinian reprezintă singura cale posibilă, afirmă Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

El subliniază că această perspectivă ar aduce palestinienilor un „orizont de speranță”. Borrell are programată o vizită în Arabia Saudită duminică.

„Singura cale este crearea unui stat palestinian”, a declarat acesta.

În cadrul unei conferințe de presă alături de prim-ministrul libanez, Najib Mikati, Josep Borrell a exprimat dorința de a iniția o colaborare între UE şi statele arabe pentru a revigora procesul de pace din Orientul Mijlociu. Obiectivul final este o soluție cu două state, notează jurnaliştii The Guardian.

Borrell a anunțat că va efectua o vizită în Arabia Saudită duminică, cu scopul de a discuta pașii necesari pentru asigurarea păcii în regiune.

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, s-a deplasat în Liban pentru a aborda situația de la granița israeliano-libaneză. În plus, diplomatul european își propune să prevină escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas într-un război regional, conform informațiilor furnizate de Sky News.

Hezbollah s-ar putea alătura taberei anti-Israel

Recent, tensiunile din Orientul Mijlociu s-au accentuat în urma decesului liderului Hamas, Saleh al Arouri. Acesta a fost ucis într-un atac cu drone la Beirut în ziua de marți.

Deși Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, a jurat să răzbune moartea lui al Arouri. În replică, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că Beirutul va deveni „o altă Gaza” în cazul în care Hezbollah declanșează un război total.

Josep Borrell a mai subliniat că Libanul nu trebuie să „antrenat într-un conflict regional”. Declaraţiile sale vin în contextul acestor tensiuni mari între Hezbollah şi Israel.

„Este imperativ să evităm o escaladare regională în Orientul Mijlociu, este absolut necesar să evităm ca Libanul să fie antrenat într-un conflict regional.

Îi transmit acest mesaj şi Israelului: nimeni nu va ieşi învingător dintr-un conflict regional”, a spus Borrell.

Declaraţiile sale au fost făcute într-o conferinţă de presă la Beirut cu omologul său libanez.

„Asistăm la o intensificare îngrijorătoare a schimbului de focuri de armă dincolo de linia albastră”, a mai precizat şeful diplomaţiei europene.

Linia albastră reprezintă o frontieră trasată de ONU care marchează linia până la care s-au retras forţele israeliene atunci când au părăsit sudul Libanului în anul 2000.