Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a vorbit despre o eventuală pace în Ucraina. Liderul de la Kremlin a spus când ar vrea să se termine conflictul armat.
Vladimir Putin a spus când se va termina războiul
Liderul Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat luni că Rusia este interesată de încetarea războiului din Ucraina, însă sub condițiile pe care le-a stabilit Moscova.
Vladimir Putin a subliniat că provocarea nu provine direct de la Ucraina, ci de la susținătorii săi. El a menționat că retorica acestor susținători a început să se modifice pe măsură ce au realizat că distrugerea Rusiei prin intermediul Ucrainei este imposibilă.
Vladimir Putin a menționat că cei care susțineau anterior necesitatea unei înfrângeri strategice a Rusiei își schimbă acum atitudinea, căutând noi formulări pentru a accelera încheierea conflictului.
El a adăugat că Federația Rusă dorește, de asemenea, să încheie conflictul cât mai rapid posibil, dar doar în conformitate cu condițiile stabilite de aceasta. Putin a subliniat că nu doresc o luptă perpetuă, dar nici nu vor renunța la pozițiile lor.
„Cei care ieri spuneau că este necesară o înfrângere strategică a Rusiei caută acum noi expresii despre cum să încheie mai rapid conflictul.
Şi noi dorim, de asemenea, să încheiem conflictul cât de repede se poate, dar numai în termenii noştri. Nu avem dorinţa de a lupta la nesfârşit, dar nici nu vom renunţa la poziţiile noastre”, a declarat Vladimir Putin.
SUA trebuie să intensifice pentru a ajuta Ucraina după atacurile rusești
Președintele american Joe Biden a îndemnat Congresul să se unească pentru a trimite ajutoare Ucrainei. Asta se întâmpla la câteva ore după ultimul bombardament aerian rusesc asupra orașelor ucrainene.
„Dacă Congresul nu ia măsuri urgente în noul an, nu vom putea continua să trimitem armele și sistemele vitale de apărare aeriană de care Ucraina are nevoie pentru a-și proteja poporul. Congresul trebuie să intervină și să acționeze fără nicio altă întârziere”, a declarat el într-o declarație.
Republicanii, care dețin majoritatea mandatelor în camera inferioară a Congresului, blochează reînnoirea asistenței militare americane pentru Ucraina.
Ultima tranșă de ajutor a fost în valoare de 250 de milioane de dolari (226 de milioane de euro).
Biden a declarat că ultima rundă de atacuri cu rachete rusești a fost:
„Cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul acestui război. (…)
Este un memento dur pentru lume că, după aproape doi ani de acest război devastator, obiectivul (președintelui rus Vladimir) Putin rămâne neschimbat. El caută să nimicească Ucraina și să subjuge poporul său”, a declarat el.
Germania condamnă atacurile aeriene
Ministerul de Externe al Germaniei s-a alăturat unui cor de critici în urma atacurilor de amploare asupra Ucrainei.
Ministerul german de Externe a menționat că, cu puțin timp înainte de noul an, Rusia a provocat din nou teama în întreaga Ucraina.
Ei au informat că peste 100 de rachete și drone au cauzat distrugeri. Printre clădirile afectate se află și o maternitate, provocând pierderi de vieți omenești. Totodată, ministerul a subliniat că în 2024 nu vor schimba poziția în sprijinul Ucrainei.