Un plan de „înghețare” a războiului din Ucraina, cu un compromis semnificativ față de Rusia, urmează să fie prezentat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan la summitul G20 care va avea loc în Brazilia. Propunerea vine într-un moment de intensificare a eforturilor diplomatice pentru a opri conflictul, în contextul în care atât China cât și oficiali occidentali sunt tot mai implicați în discuții. Planul venit din Turcia include măsuri care ar putea schimba direcția conflictului, dar ridică îngrijorări privind viitorul relațiilor dintre Ucraina și NATO.

Turcia propune amânarea aderării Ucrainei la NATO

Conform surselor agenției Bloomberg, președintele turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să prezinte o propunere radicală la summitul G20, ce va avea loc între 18 și 19 noiembrie la Rio de Janeiro.

Planul său include ca Ucraina să amâne aderarea la NATO cu cel puțin zece ani, într-o încercare de a ajunge la un acord cu Rusia. Acesta a declarat că, în schimb, Ucraina ar trebui să accepte o zonă demilitarizată în estul Donbasului și desfășurarea de trupe internaționale ca garanție pentru protecția regiunii.

Președintele turc speră că această abordare ar putea convinge Ucraina să participe la negocierile de pace, mai ales având în vedere informațiile care sugerează că Ucraina ar putea pierde teritorii importante în urma continuării conflictului.

De asemenea, Erdogan este optimist că, în schimbul amânării aderării Ucrainei la NATO, Ucraina ar putea primi sprijin suplimentar în materie de echipamente militare din partea aliaților săi.

Discuții internaționale pentru un armistițiu durabil

În paralel, cancelarul german Olaf Scholz a avut recent o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, primul astfel de contact în ultimii doi ani.

În timp ce Scholz și alți lideri europeni încearcă să medieze un armistițiu durabil, președintele francez Emmanuel Macron a exprimat rezerve cu privire la voința lui Putin de a ajunge la un acord de pace, subliniind că actualul context nu este favorabil negocierilor.

În această atmosferă de incertitudine, președintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniază că autoritățile de la Kiev trebuie să continue eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului până în 2025.

China susține un armistițiu rapid, dar rămâne neutră în conflict

Într-un alt plan diplomatic, China a reiterat apelul său pentru o soluționare pașnică a războiului din Ucraina.

Lian Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că „un armistițiu rapid și o soluție politică sunt în interesul tuturor părților”.

Acesta a adăugat că Beijingul sprijină „toate eforturile care duc spre o soluționare pașnică” a crizei, deși China rămâne un aliat major al Rusiei pe plan economic și politic.

China s-a declarat neutră în conflictul din Ucraina, refuzând să sprijine vreunul dintre beligeranți cu echipamente letale, spre deosebire de SUA și alte state occidentale care au oferit ajutor militar considerabil Ucrainei. Deși susține Rusia în cadrul unor forumuri internaționale, Beijingul continuă să promoveze dialogul și soluțiile diplomatice.