Capital: Cum se vede Romania din biroul unui director la EIU?

Nenad Pacek: Bine.(rade). Chiar bine, este intr-o forma foarte buna. (Redevenind serios). Romania apartine Europei si i se va alatura in curand. Ca va fi in 2007 sau in 2008, nu este asa de important. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca se va integra. Nu stiu daca ati vazut, dar EIU a prognozat ca Romania se va alatura UE la 1 ianuarie 2007. Exista un risc ca intrarea sa fie amanata, dar cred ca, daca tinem cont de situatia asa cum se prezinta ea la acest moment, sunt sanse mari ca aderarea sa se produca la 1 ianuarie 2007.


In aceste conditii, Romania va deveni parte a unei mari familii, iar aceasta calitate ii va aduce beneficii. Unul dintre ele este acela ca va aduce un plus de stabilitate si predictibilitate comunitatii oamenilor de afaceri. Acestia vor fi capabili sa isi programeze mai bine evolutia afacerilor. Vor exista mai putine riscuri de crize economice ce le-ar putea afecta afacerea.
In plus, odata ce va capata calitatea de membru al UE, va avea acces mai usor la finantare internationala, va putea sa aiba acces la bani mai usor decat are acum, chiar daca va continua sa aiba probleme cu deficitul de cont curent. Vedeti dvs., toate bancile internationale vad statele membre in UE ca fiind niste clienti buni si stiu ca daca isi lasa banii pe mana lor nu vor fi probleme. Acelasi “statut” il va capata si Romania.

Capital: Cum arata Romania de pe teren? Spuneti ca ati venit la noi de mai multe ori?


Nenad Pacek: O tara cu oameni foarte deschisi si prietenosi, foarte educati. O tara cu un peisaj de basm! (Rade iar.) Dar ca sa spun ce va intereseaza de fapt, am multi oameni de afaceri care au ales Romania nu ca destinatie turistica, ci de afaceri. Sunteti din ce in ce mai cautati. si acesta este doar inceputul. Vor mai veni investitii straine directe.

Capital: De ce ar veni investitorii in Romania? Nu cumva sunt ei prea optimisti?


Nenad Pacek: Este clar ca sunt foarte optimisti, dar dintr-un motiv simplu: in special in ultimele 18 luni, Romania a avut o crestere economica foarte puternica. Marile companii au afirmat ca Romania a avut cel mai mare ritm de crestere din zona, doar Rusia a intrecut Romania. Desigur, nu vorbim despre crestere in termeni absoluti, ci in procentaje de crestere. Deci, data fiind aceasta evolutie, foarte multe companii isi indreapta atentia catre Romania, crezand ca acest ritm de crestere va continua. si noi suntem de aceeasi parere, doar ca nu in acelasi ritm.


Cred ca vanzarile si profitul vor continua sa creasca, dar mai lent decat in ultimele 18 luni. (Insista). Vorbim, desigur, despre majorarea vanzarilor companiilor. Motivul pentru care se vor incetini este acela ca economia insasi isi va incetini cresterea. Nu va mai creste cu 8 %, cum s-a intamplat in 2004, ci probabil ca se va opri pe undeva pe la 4,5-5%. Consumul privat va incetini si el, pentru ca Banca Centrala va cauta, probabil, noi masuri pentru a limita cererea interna, din cauza deficitului mare de cont curent, ceea ce va “strange” cu usa consumul in urmatorii unu-doi ani. Cu alte cuvinte, avem, deci, pe de-o parte restrangerea consumului, dar pe de alta, cresterea numarului de investitori.

Capital: Ce se va intampla in acest caz in piata, care va fi numitorul comun, in cazul in care acesta exista?


Nenad Pacek: In curand, concurenta va deveni foarte puternica. Vin din ce in ce mai multi oameni de afaceri, din ce in ce mai multe companii internationale, Romania a devenit destinatia de afaceri favorita in regiune. Vor fi foarte, foarte multi jucatori, din foarte multe domenii. si in Romania incepe sa se repete scenariul din Ungaria, Cehia, Polonia, unde, intr-un interval de timp scurt, au intrat foarte multi jucatori pe piata, iar preturile au scazut. Ceea ce nu este bine, din punctul de vedere al business-ului, dar este foarte bine din punctul de vedere al consumatorului. Concurenta a scazut preturile la multe, multe produse. Acest lucru va duce la o incetinire a ritmului de crestere al afacerii, dar va produce multa bucurie in randurile consumatorului: va avea de unde alege si va avea preturi mai mici.

Capital: Calitatea pe care o aveti la EIU v-a transformat in “consultantul” multor mari companii. Ce le spuneti despre Romania?


Nenad Pacek: Acum cativa ani, pot sa spun ca, din cauza fiscalitatii destul de ridicate, Romania nu figura pe lista scurta alcatuita de noi. Acum, insa, tara dumneavoastra a intrat in Top-list. Romania se gaseste in primele trei-patru destinatii la care se gandesc oamenii de afaceri pentru mari investitii manufacturiere. In scurt timp, veti vedea multi oameni de afaceri investind aici sume serioase de bani in proiecte de anvergura. Acum pot sa le spun: taxele sunt bune, forta de munca este calificata si chiar daca exista variatii ale cursului de schimb, forta de munca va ramane mai ieftina decat in Cehia, spre exemplu.


Capital: De ce ar trebui sa se teama oamenii de afaceri care vin in tara noastra?


Nenad Pacek: Nu mai au de ce sa se teama. Serios. A trecut de mult momentul acela. Ceea ce ar trebui sa faca oamenii de afaceri acum, ar fi sa isi planifice altfel resursele si timpul pe care il au la dispozitie, daca vor cu adevarat sa faca afaceri aici. Astfel, ar trebui sa isi aloce mai mult timp pentru a se ocupa de actele companiei. Se intampla foarte des ca infiintarea firmei sa le ia mai mult timp decat si-au programat si sa ii coste un pic mai mult. De asemenea, ar trebui sa se astepte sa dea piept cu coruptia. Dar toate aceste lucruri pot fi gestionate, pana la urma. In fond, coruptia din Romania nu difera prea mult de coruptia din alte tari si nu ar trebui ca o firma care vine aici pentru prima oara sa se arate asa de surprinsa. In schimb, cred ca aceste lucruri trebuie spuse si ca investitorii ar trebui sa le cunoasca.

Capital: Ce recomandari urgente aveti catre guvernul roman?


Nenad Pacek: Sunt cateva lucruri de care Guvernul ar trebui sa se ingrijeasca in permanenta. Sunt prea multe companii straine, mari, care nu stiu nimic despre Romania. Nimeni nu le-a prezentat oportunitatile pe care le-ar avea, daca si-ar construi o afacere aici. Cred ca daca ar cunoaste ce inseamna cu adevarat sa investesti in Romania, foarte multe companii, care acum isi deschid business-uri in China, ar renunta sa mai faca asta si ar veni in Romania. Indiferent la ce fel de campanie s-ar gandi Guvernul sa faca, ar trebui s-o faca. Niciodata nu este suficient de bine promovata imaginea tarii. Guvernul ar putea sa se inspire de la Irlanda. Sa analizeze exemplul pe care il ofera aceasta tara si sa vada ce poate fi preluat si aplicat in Romania. Guvernul ar mai trebui sa sprijine Intreprinderile Mici si Mijlocii. IMM-urile sunt locomotiva dezvoltarii, iar incurajarea lor poate face diferenta la finele zilei.


Pe termen scurt, ceea ce Guvernul ar trebui neaparat sa faca ar fi sa pregateasca tara pentru absorbtia fondurilor structurale, cat mai repede. Asta pentru ca, la acest moment, Romania nu poate sa absoarba cu succces banii europeni. Vor veni bani multi, sase miliarde de euro, si daca Romania nu ii va putea “inghiti”, se va sufoca cu ei. Ceea ce numai bine nu ar face infrastructurii, educatiei sau IT-ului.

“Romania se gaseste in primele trei-patru destinatii la care se gandesc oamenii de afaceri pentru mari investitii manufacturiere.”

Nenad Pacek este convins ca Romania are ce sa prezinte pe cartea sa de vizita, dar atrage atentia, totusi, asupra unor probleme din mediul de afaceri si din sistemul judiciar







Cine este Nenad Pacek

• Director pentru Europa Centrala si de Est, pentru Orientul Mijlociu si Africa al EIU (CEEMEA)

• Lucreaza in calitate de consultant cu companii multinationale importante, ce opereaza in CEEMEA

• Intre 1996 si 1999 a fost Director de Cercetare la biroul Economist Intelligence Unit care raspundea de Europa Centrala si de Est

• Preda Economia si Derularea afacerilor pe pietele nou-aparute la doua universitati particulare din Viena

• Este implicat in intalniri strategice de planning din cadrul unor multinationale.