"Investiţiile private stau mai bine decât cele publice. Pentru investiţiile publice avem o serie de măsuri pentru stimularea acestora, în primul rând pachetul de legi privind achiziţiile publice. Este un pachet amplu de legi – acum se află în Parlament – şi avem convingerea că va fi votat în curând", a spus Dragu.
"Acest pachet nou de legi privind achiziţiile publice va duce la o simplificare a procesului de realizare a investiţiilor din bani publici. În primul rând, încercăm să închidem tot felul de goluri ale legislaţiei care făceau ca aceste achiziţii publice să fie oarecum un eşec în multe cazuri, reducem posibilitatea contestaţiilor – era un val de contestaţii – acum trebuie să trecem printr-un proces de notificare înainte de a contesta şi a bloca o lucrare. Reducem termenele pe care trebuie să le urmeze instituţiile publice în procesul de achiziţii publice. Avem proiecte de colaborare cu toate instituţiile implicate în procesul acesta, pentru ca toate instituţiile să aibă aceeaşi înţelegere asupra procesului – şi mă refer aici la Curtea de Conturi, la autorităţile locale. Sunt instituţii care vor lucra în mod direct cu aceste legi şi, de aceea, o înţelegere unitară este foarte importantă", a arătat ministrul Finanţelor.
Întrebată dacă Guvernul Cioloş va păstra Parteneriatul Public Privat ca metodă de implementare a proiectelor publice, Anca Dragu a răspuns afirmativ, întrucât nevoia de investiţii este foarte mare în România, iar sursele de finanţare şi de implementare a proiectelor trebuie diversificate.
"Vom merge pe această idee (a Parteneriatului Public Privat – n. r.) pentru că nevoia de investiţii în România este una foarte mare şi trebuie să diversificăm sursele de finanţare şi modalităţile de implementare a acestor proiecte. De aceea, unitatea care se ocupă de aceste Parteneriate Public Private a trecut la Ministerul Finanţelor Publice. Acum lucrăm pe două fronturi: aducem oameni specializaţi în această unitate şi, în acelaşi timp, creăm cadrul legal. Avem parteneriate de asistenţă tehnică cu instituţiile financiare internaţionale, care ne ajută exact la crearea cadrului administrativ şi pentru finanţare. Şi avem în vedere aici ca prim proiect un proiect-pilot pentru unul sau două spitale în Bucureşti", a precizat ministrul Anca Dragu.
AGERPRES