Consiliul pentru Dezvoltarea Comerţului din Hong Kong (HKTDC) organizează în lunile octombrie şi noiembrie o serie de târguri comerciale internaţionale, investitorii români interesaţi de intrarea pe piaţa asiatică sau de consolidarea poziţiei în această zonă primind un  pachet de sponsorizare de 7,3 milioane euro.

După ce anul trecut, 400 de companii româneşti au luat parte la târgurile organizate de HKTDC, Consiliul a luat decizia de a sprijini iniţiativa acestora de a investi pe piaţa asiatică. Cu alte cuvinte, acestea vor beneficia de un ajutor de 7,3 milioane de euro.

Această iniţiativă pune la dispoziţia companiilor prezente la târgurile organizate de HKTDC până în martie 2010, pachete variate de subvenţii pentru biletele de avion şi costurile hoteliere, potrivit lui Raymond Yip, Assistant Executive Director al HKTDC.

Acesta a mai anunţat că are în plan întâlniri cu oficiali din Guvernul român şi cu reprezentanţi ai sectorului privat pentru a discuta despre cooperarea comercială între cele două părţi, în vederea maximizării potenţialului de schimb comercial între România şi Hong Kong.

Schimburi comerciale de 213 mil. euro între România şi Hong Kong

România s-a situat pe locul 54 în topul partenerilor cu care Hong Kong a desfăşurat schimburi comerciale în 2008. Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre Hong Kong şi România a atins 303 milioane dolari (213 milioane euro) în 2008, o creştere importantă, de 77%, comparativ cu 2007.

“Pentru a creşte potenţialul României, vom promova intensiv târgurile de profil spre a încuraja schimburile comerciale cu această piaţă”, a mai declarat Raymond Yip. Acesta a adăugat că subvenţiile oferite vor atrage şi mai mulţi investitori români la târgurile HKTDC, lucru ce ar duce la intensificarea relaţiilor economice.

Firmele româneşti care doresc să beneficieze de pachetul de sponsorizare trebuie să nu fi participat înainte la târgurile HKTDC.

Cele mai importante evenimente din luna octombrie sunt HKTDC Hong Kong Electronics Fair (ediţia de toamnă) şi HKTDC Hong Kong International Lighting Fair (ediţia de toamnă). Alte trei târguri comerciale specializate se vor desfăşura concomitent la AsiaWorld-Expo, la sfârşitul lunii octombrie: Sports Source Asia, Eco Expo Asia şi Hong Kong International Building and Decoration Materials & Hardware Fair.