Creșterea facturilor la gaze și la electricitate crează probleme și în domeniul agriculturii. În acest context ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, caută soluţii pentru diminuarea impactului acestora.
În cursul zilei de vineri, cei doi miniștri s-au întâlnit, iar printre soluțiile analizate de aceștia s-au numărat compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi, în privinţa energiei electrice, dar şi un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.
Totodată, potrivit unei informări de presă comună transmisă de cele două Ministere, un alt subiect discutat de cei doi l-a constituit prelungirea taxării inverse la cereale, care expiră în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea treptată din piaţă a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.
Ministrul Agriculturii și ministrul Finanțelor au mai discutat și despre finanțarea programelor în domeniul agriculturii. În acest sens, Chesnoiu a menționat că în cursul acestei zile au fost lansate pe circuitul de avizare interministerială mai multe acte normative.
Acestea vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, precum şi actul normativ privind organismele de certificare ecologică.
Planul Ministerelor pentru agricultură
Cei doi miniștri au mai vorbit și despre Pachetul de măsuri privind finanţarea agriculturii şi industriei alimentare româneşti, prin care se propune acordarea de garanţii şi măsuri de creditare pentru:
- capital de lucru;
- refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
- retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
- cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei;
- operaţionalizarea şi funcţionarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.
Ministrul agriculturii susține că toate aceste măsuri care urmează să fie demarate au rolul de a sprijini agricultura, dar și industria alimentară, astfel încât să fie crescută și ponderea acesteia în PIB.
El a adăugat că trebuie găsite soluții pe termen lung, având în vedere valul fără precedent de facturi la gaze și electricitate. Ministrul susține că următorul pas este propunerea către Executiv a acestui pachet de măsuri, care să fie aplicat rapid și eficient.
„Prin măsurile pe care le demarăm, ne dorim să sprijinim agricultura şi industria alimentară şi să creştem ponderea acesteia în Produsul Intern Brut. Identificăm cele mai bune soluţii pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi unităţilor din industria alimentară, în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid şi eficient.
Ce spune minstrul de Finanțe
Pe termen mediu şi lung, trebuie să avem în vedere ca producţia vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obţinem cât mai multe produse finite, alimente de care piaţa românească are nevoie. Sunt un susţinător al integrării gospodăriei ţărăneşti în lanţul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulţi consumatori”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.
La rândul său, ministrul Adrian Câciu a vorbit și el despre îngrijorările din domeniul agriculturii. Potrivit acestuia, sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a creşte competitivitatea şi performanţa într-un domeniu extrem de important pentru România.
”Numai prin programe realiste, cu ţinte clare, vom putea reduce importurile şi, în acelaşi timp, să creştem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulaţi să producă bunuri cu valoare adăugată mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanţelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanţare pentru acest an, fie că vorbim de bani publici sau de fonduri europene”, a spus Câciu.
De menționat este faptul că în cadrul discuției purtate, Chesnoiu a salutat iniţiativa Ministerului Finanţelor de a constitui grupul de lucru ”e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic naţional, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.