Pachet important de tehnologie pentru România! Promisiuni clare de la o firmă britanică

România

Sursa: Dreamstime

Pachet important de tehnologie pentru România! Sunt promisiuni clare de la o firmă britanică pentru ţara noastră. Cei de la U-TacS oferă României un pachet semnificativ de transfer de tehnologie dacă alege drona Watchkeeper X.

Cei de la U-TacS, o societate mixtă formată de grupurile Elbit și Thales, propune Armatei române drona Watchkeeper X. Este vorba despre a doua generație a aeronavei fără pilot Watchkeeper WK450, dezvoltată pentru Forțele armate regale britanice.

Dronă de ultimă generaţie pentru România

Geraint Lloyd, Sales and Business Development la U-TacS, a prezentat oferta companiei britanice pentru programul Drone Tactice – UAS lansat de Ministerul Apărării. Această ofertă prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II, de același tip. Valoarea estimată a programului este de circa 277 milioane de dolari + TVA.

În cazul în care MApN alege Watchkeeper, U-TacS oferă posibilitatea asamblării dronelor în țara noastră, la Aerostar. De asemenea, compania este interesată să producă unele componente în România, în parteneriat cu Romaero.

Britanicii au semnat deja un memorandum de înțelegere cu Aerostar Bacău pentru asamblarea dronelor, iar în acest moment se poartă discuții cu Romaero pentru un parteneriat în legătură cu fabricarea fuzelajului aeronavei fără pilot.

Firma U-TacS este interesată și de un parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) pentu dezoltarea și adaptarea sistemului în conformitate cu cerințele părții române.

Prezența centrului de excelenţă în inginerie al Thales la București, unde sunt produse sisteme software de ultimă generație, este un atu pentru compania britanică, a precizat Geraint Lloyd.

Indiferent de rezultatul contractului pentru achiziția Drone Tactice – UAS pentru Armata română, britanicii caută și alți parteneri în industria din România pentru fabricarea de componente pentru drone Watchkeeper, a subliniat Geraint Lloyd, care adăugat că obținerea unui contract în România ar însemna, desigur, o prezență crescută a U-TacS în țara noastră.