Pachete cu alimente 2024. Ce modificări au apărut lista produselor incluse
Pachete cu alimente 2024. Conform normelor programului, incluse în HG 70/2024, deja în vigoare, pachetele alimentare trebuie ridicate de fiecare beneficiar în parte de la centrele speciale de distribuție, așa cum s-a stabilit printr-o hotărâre emisă în luna februarie.
O modificare a fost introdusă și în lista produselor incluse în pachetele alimentare, conform unui ordin emis vineri. Smântâna de gătit a fost eliminată din listă. De asemenea, cantitățile de făină și carne conservată de porc au fost reduse, potrivit avocatnet.ro.
Ce vor conține pachetele cu alimente?
Iată produsele pe care le vor conține pachetele cu alimente:
Conform normelor, persoanele defavorizate vor putea primi pachetele alimentare pe baza prezentării unui act de identitate valabil, verificării identității persoanei pe listă și semnării pentru primirea produselor.
Pachetele alimentare vor trebui ridicate personal de la centrele de distribuire din localitatea de domiciliu, a căror amplasare va fi stabilită de autoritățile administrației publice locale.
Există și excepții: pentru destinatarii finali nedeplasabili, autoritățile locale vor trebui să asigure livrarea pachetelor la domiciliu sau reședința acestora.
Anul acesta, pachetele vor avea o valoare de cel mult 125 de lei și vor fi acordate o dată la șase luni persoanelor cu venituri mici, celor care primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii sau celor care se află în situații critice de viață. Pentru a stabili existența unei astfel de situații, autoritățile locale trebuie să desfășoare o anchetă.
Ce trebuie să facă românii care nu au primit voucherele pentru alimente?
Amintim că programul social „Sprijin pentru România” continuă și în 2024, incluzând vouchere pentru alimente. La fiecare două luni, persoanele cu venituri reduse din România primesc câte 250 de lei pe cardurile sociale, sume destinate achiziționării alimentelor. În 2024, aceste sume sunt încărcate în februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.
Cu toate că îndeplinesc condițiile legale, unele persoane nu au primit încă cardurile sau nu li s-au virat sumele cuvenite. Autoritățile competente în domeniu recomandă acestor persoane să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii sau Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din județul de reședință. Mai multe puteți citi aici.