Actualul termen de aplicare a pachetelor de servicii medicale este sfârșitul lunii martie, însă totul s-a prelungit acum până la 30 iunie 2023.
Pachetele medicale valabile pentru perioada 2021-2022 sunt cuprinse în HG nr. 696/2021, care conține pachetul minimal de servicii, pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul sanitar, și pachetul de servicii de bază, destinat asiguraților.
S-a stabilit prelungirea valabilității pachetelor medicale pentru 2021-2022 până la finalul lunii iunie
Prin proiectul de HG, ce mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, s-a stabilit prelungirea valabilității pachetelor medicale pentru 2021-2022 până în data de 30 iunie 2023.
Cele mai recente prelungiri ale valabilității pachetelor medicale pentru 2021-2022 s-au făcut prin HG 1.540/2022, apărută în luna decembrie a anului trecut.
Una dintre noutățile contractului-cadru pentru 2021-2022 este reglementarea contribuției personale, adică modul de funcționare al acesteia, întrucât ea e prevăzută la nivel primar prin Legea sănătății.
Contribuția este o diferență de tarif din prețul cerut de furnizorul privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
În plus, documentul prevede acordarea zilelor de concediu de odihnă pentru medicii de familie
Medicii de familie au dreptul la 30 de zile lucrătoare într-un an, nu zile calendaristice, cum era prevăzut înainte.
O altă noutate e posibilitatea acordării la distanţă a consultaţiilor pentru afecţiuni cronice.
Mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraţilor. Se realizează astfel extinderea reglementărilor aplicabile în perioada de urgență și alertă pe teritoriul României, în beneficiul asiguratului, potrivit avocatnet.ro.
Care sunt serviciile asiguraților? Pachetul de bază acoperă o gamă mult mai mare de servicii medicale decât cel minimal, pentru că este destinat persoanelor asigurate în sistemul sanitar de stat.
Mai pe înțelesul tuturor, la medicul de familie, asigurații primesc consultații în caz de boală, inclusiv la domiciliu, consultații la cabinet sau prin mijloace la distanţă, telefonic sau prin internet.
Pentru neasigurați, pachetul minimal de servicii cuprinde servicii de urgență medicală, adică asistență medicală, anamneză, examen clinic și tratament.
Totodată, contractul-cadru prevede asigurarea supravegherii sarcinii și a urmăririi lăuziei, prin consultaţii realizate la domiciliu, la externare şi la patru săptămâni de la naştere. În plus, acest pachet minim mai acoperă examinările pentru constatarea decesului, precum și eliberarea certificatului medical constatator al decesului.