Pachetele de ţigări se scumpesc cu 40 de bani de la 1 septembrie, ca urmare a majorării accizei la tutun cu 7 euro, la 64 euro/1.000 de ţigarete. Majorarea accizei este a doua operată în acest an, după ce Ministerul Finaţelor a mai crescut la 1 aprilie acciza la tutun tot cu 7 euro, la 57 euro/1.000 de ţigarete. Preţul ţigărilor din segmentul premium (Kent, Marlboro, Camel), care este şi categoria cea mai vândută, va creşte de la 7,5 lei la 7,9 lei pe pach
Pachetele de ţigări se scumpesc cu 40 de bani de la 1 septembrie, ca urmare a majorării accizei la tutun cu 7 euro, la 64 euro/1.000 de ţigarete. Majorarea accizei este a doua operată în acest an, după ce Ministerul Finaţelor a mai crescut la 1 aprilie acciza la tutun tot cu 7 euro, la 57 euro/1.000 de ţigarete.
Preţul ţigărilor din segmentul premium (Kent, Marlboro, Camel), care este şi categoria cea mai vândută, va creşte de la 7,5 lei la 7,9 lei pe pachet.
„Este a doua etapă a scumpirii totale determinată de creşterea accizei la 1 septembrie. Preţul ţigărilor a crescut cu 30 de bani pe pachet în luna iulie, iar acum va creşte cu încă 40 de bani”, a declarat, pentru capital.ro, Gilda Lazăr, directorul de Corporate Affairs al producătorului Japan Tobacco International (JTI) România. De altfel, şi în urma majorării accizei la tutun începând cu 1 aprilie, pachetele de ţigări s-au scumpit cu 70 de bani în primăvară (30 de bani în martie şi 40 de bani în aprilie).
Contrabanda ar putea creşte
Producătorii se aşteaptă la creşterea contrabandei şi la scăderea volumelor de ţigări legale vândute, în urma majorării preţurilor. Potrivit Gildei Lazăr, contrabanda, care se situază în prezent la peste 20% din piaţă ar putea creşte în continuare.
„Creşterea va stimula şi mai mult pierderea volumelor industriei legale din România în favoarea contrabandei care se situează la 22,5% din consumul total, adica opt miliarde de ţigarete într-un an”, consideră, la rândul său, Adrian Popa, directorul de Corporate & Regulatory Affairs al producătorului British American Tobacco (BAT) România.
În acelaşi timp, o posibilă creştere a contrabandei, ar putea determina şi o scădere a veniturilor bugetare încasate din acciza la tutun.
„Atâta timp cât contrabanda creşte, majorarea accizei nu face decât să crească diferenţa dintre preţul ţigărilor vândute legal şi cele de contrabandă. De pe urma creşterii accizei la ţigări, toţi vor pierde: producătorii legali, bugetul de stat şi consumatorii”, a declarat, pentru capital.ro, Peter Imre, directorul de Corporate Affairs al producătorului Philip Morris International.
Imre a dat şi exemplul unui mare producător de tutun care a decis să plece din Letonia după ce ţigările de contrabandă au depăşit 30% din piaţa de profil din această ţară.
Oficialul Philip Morris consideră că valoarea contrabandei de ţigări reprezintă peste 25% din piaţă, motiv pentru care spune că există posibilitatea ca unii producători de ţigări să plece şi din România.
Cursul de schimb va majora din nou acciza la 1 ianuarie
Acciza la tutun, care este calculată la cursul de schimb leu/euro de la data de 1 octombrie a anului anterior, ar putea creşte din nou la începutul anului viitor, când va fi luat în calcul cursul valabil la 1 octombrie 2009, care ar putea fi mult mai mare decît cel din toamna anului trecut.
„La 1 ianuarie va urma o nouă majorare de accize pe ţigarete pentru a se atinge 64 euro/1.000 de ţigarete cu noul curs de schimb, valabil pe care îl vom afla la 1 octombrie. În lipsa unor măsuri ferme ale Guvernului de diminuare a contrabandei, aceasta va putea lesne creşte la peste 30% din consum”, consideră Popa.