Kitul de supraviețuire sau realitatea de zi cu zi
La noi, e ceva mai simplu. Atâta vreme cât unul din cinci români trăieşte sub pragul sărăciei, conform statisticilor Eurostat, pacheţelul ar trebui să fie mai subţire.
Radioul cu baterii spre exemplu, poate liniştit să lipsească, pentru că şi dacă ar funcţiona în caz de nevoie, nimeni nu ar crede ce se spune la el. Credibilitatea mijloacelor de comunicare în masă este, în România, la cel mai scăzut nivel de la Revoluţie încoace, scrie evz.ro.
Cu apa, la fel. E cazul să vă reamintesc faptul că la fiecare ploaie se inundă străzi, iar în oraşele unde sunt pasaje pentru fluidizarea circulaţiei, mergi cu barca? În 72 de ore, pică puţină ploaie.
Cu mâncarea este la fel de simplu. În România, zeci, dacă nu cumva sute de mii de copii, ca să nu mai vorbesc şi de adulţi, se culcă nemâncaţi. Aşa că în caz de Doamne fereşte, n-ar fi o problemă să le mai ghiorţăie maţele încă vreo 72 de ore, că oricum sunt obişnuiţi.
Cât despre bani… Repetăm doar ce spune Eurostat: unul din cinci români trăieşte sub pragul sărăciei. Aşa că e rezolvată şi cu banii. Nu sunt.
Sărăcia face inutil kitul de supraviețuire
Aşadar, kit-ul de supravieţuire, despre care se face intens reclamă, la majoritatea cetăţenilor de la noi este inutil. Pentru că oricum trăiesc de pe o zi pe alta, ca şi cum ar fi după o calamitate şi folosesc rezervele din pachetul de supravieţuire. Sau chiar mai rău.
Şi acum, foarte serios. Prin natura profesiei mele, mă întâlnesc şi discut cu foarte mulţi oameni. Pe bună dreptate, toţi sunt îngrijoraţi. Pentru ei, pentru copiii lor, pentru nepoţi. Şi asta nu din pricină că nu ar putea să încropească un pacheţel de supravieţuire sau să cumpere unul gata aranjat, cu care te îmbie reclamele.
Îngrijorarea oamenilor nu vine din lipsa banilor pentru un kit
Ci din cu totul alt motiv. Îngrijorarea pleacă dintr-o întrebare legitimă, pusă de fiecare cu cuvintele pe care le are după gradul de instruire şi de educaţie, dar care în esenţă este următoarea: „De ce s-au gândit să ne pună acum să avem pachete de supravieţuire”?
În condiţiile în care la graniţă avem un război care pare că nu se mai sfârşeşte, deşi a început să se vorbească despre pace, în condiţiile în care state membre NATO au spus că trimit trupe în Ucraina pentru menţinerea păcii, iar Rusia a anunţat că ea consideră acest gest ca un război direct între alianţa din care facem şi noi parte şi Federaţia Rusă, în condiţiile în care oamenii văd trecând convoaie militare pe sub geamurile lor şi nimeni nu le explică nimic, ce-i cu ele şi unde se duc, este firesc să fie îngrijoraţi.
Desigur, acel kit de supravieţuire nu este numai pentru război. Ci şi pentru calamităţi. Dar calamităţi au mai fost şi nimeni nu a vorbit despre aşa ceva. De ce acum, în acest context tensionat?
Şi de ce, dacă se are în vedere în primul rând o catstrofă naturală, nu există un plan naţional, în care să fie cuprinse de la hipermarketuri, până la depozite de tot felul? De ce doar kit-ul ală de 72 de ore de supravieţuire.
Şi după 72 de ore, ce?