"Pentru prima dată public, am finalizat acel pachet de bază revizuit despre care s-a discutat foarte mult. Este o creaţie comună împreună cu nişte specialişti din Anglia, studiul a început în septembrie 2011", a precizat Ritli.
Revizuirea presupune că medicamentele foarte utile, foarte căutate, foarte necesare, uneori şi foarte scumpe vor fi prescrise numai conform unor indicaţii precise.
A doua schimbare în pachetul de bază priveşte reducerea duratei de spitalizare pentru anumite afecţiuni. S-a observat, a spus ministrul, că bolnavii stau prea mult în spital în anumite cazuri, lucru care este foarte costisitor pentru unele afecţiuni, cum ar fi de exemplu rectoscopia sau unghia încarnată. ”La noi stau cu trei, patru, cinci zile mai mult decât media europeană. S-a luat media spitalizărilor din ultimii ani, corelată cu practica internaţională şi s-a făcut pentru fiecare specialitate lista cu durata optimă de spitalizare pe diferite grupe de afecţiuni”, a arătat Ladislau Ritli.
Ministrul a mai menţionat că accesibilitatea la medicul de familie este o preocupare a ministerului şi mai importantă, în condiţiile în care mulţi bolnavi, în special cei cronici, sunt nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare, drepturile lor nefiind respectate.
"Ne-am gândit în primul rând la bolnavii cronici în cazul cărora discontinuitatea duce la agravarea bolii. Am ridicat această restricţie, astfel încât bolnavii cronici pot merge fără programare şi peste acel număr de 20 consultări pe zi", a declarat Ritli.
De asemenea, ministrul a mai confirmat încă o dată creşterea valorii unui punct ‘per capita’ a medicilor de familie de la 3 la 3,5 lei.