Pachetul de asistenţă financiară în valoare de o mie de miliarde de dolari pentru stabilizarea pieţelor financiare internaţionale şi prevenirea colapsului monedei euro este doar pentru a câştiga timp, a declarat duminică economistul şef al Băncii Centrale Europene, Juergen Stark (foto).

Planul decis duminică de UE şi FMI este „doar pentru a câştiga timp, nimic mai mult“, a declarat Stark, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Când pieţele o iau razna, nimeni nu poate prognoza consecinţele… Politicienii trebuie să acţioneze cât de repede este posibil pentru a preveni orice posibile evoluţii adverse“, a adăugat oficialul BCE.

Moneda euro reacţionează

În timp ce bursele europene şi euro au înregistrat creşteri semnificative luni, după anunţarea pachetului de asistenţă financiară, spre sfârşitul săptămânii ele şi-au reluat scăderea din cauza temerilor că statele europene nu vor putea adopta deciziile politice dificile necesare pentru reducerea deficitelor bugetare.

Stark a pledat pentru sancţionarea ţărilor din zona euro care depăşesc limita de trei la sută de deficit din PIB. Economistul şef al BCE a afirmat că nu au existat presiuni politice asupra BCE când liderii zonei euro au decis înfiinţarea pachetului de asistenţă financiară, iar „independenţa noastră nu a fost afectată“.

Banca Centrală Europeană a început luni să cumpere obligaţiuni de pe pieţele financiare, a anunţat preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, la câteva ore după ce miniştrii de Finanţe din UE au pus la punct un plan fără precedent de 750 miliarde de euro pentru a stabiliza zona euro după criza datoriilor Greciei.

SURSA: Agerpres