Situație dramatică în România! Pacienții cronici sunt disperați: Ne-au condamnat la moarte

medicamente pastile

SURSA FOTO: Dreamstime

Pacienții cronici din România sunt într-o situație gravă, confruntându-se cu o lipsă acută de medicamente necesare tratamentului. Avertismentul a fost lansat de președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, descrie situația actuală a pacienților cronici din România ca fiind tragică, cu tratamente întrerupte și fără medicamente esențiale.

Sistemul medical din România este în comă profundă

El spune că furnizorii nu mai livrează medicamente necesare din cauza datoriilor acumulate de stat, riscând ca acestea să fie exportate.

„Pot spune că statul român ne-a condamnat la moarte pe noi, pacienții cronici din România, întrerupându-ne aceste tratamente, luându-ne orice speranţă vizavi de supravieţuire, vindecare, prin această iresponsabilitate dovedită luni de-a rândul când nu au găsit soluţia pentru a ne asigura tratamentele necesare”, a declarat Cezar Irimia la Medika TV.

Președintele asociației a declarat că sistemul medical românesc este „într-o comă profundă”. Responsabilitățile sunt transferate între Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fără o soluție concretă pentru criza medicamentelor.

„Nu este obligaţia nici a Ministerului de Finanţe, nici a CNAS, care este un ordonator de credite, este obligaţia Ministerului Sănătăţii care prin lege trebuia să ne asigure continuitatea tratamentelor, accesul la investigaţii şi tratament, conform Constituţiei României, articolul 34”, a declarat Irimia.

Probleme legate de Planul Național de Cancer

Irimia a criticat abrogarea unui articol cheie din Legea Planului Național de Cancer care obliga Ministerul Sănătății să implementeze planul până la o dată specifică. Acest lucru a adus pacienții într-o situație disperată, cu tratamente întrerupte și lipsa accesului la investigații și tratamente necesare.

„Au abrogat articolul 7 care obliga Ministerul Sănătăţii să implementeze Planul Naţional de Cancer până la 1 iulie. În 13 iulie, aflând acest lucru, am ieşit în stradă, am protestat. Ministrul Sănătăţii a plecat la Bistriţa, ne-a ignorat total, am vorbit u un secretar de stat care încerca să ne convingă că realitatea e alta, dar noi i-am demonstrat că murim cu zile, că nu avem cele necesare supravieţuirii şi că lucrurile se vor înrăutăţi.

Am tras semnale de alarmă încă de atunci, din păcate am avut dreptate, toate asociaţiile de pacienţi simt acest lucru, doctorii au început să ne sune şi să întrebe dacă nu putem face ceva. Ei nu pot lupta cu această boală cu mâinile goale”, a mai declarat Irimia.

Românii, nevoiți să cumpere medicamente nesigure de pe internet

De asemenea, mulți pacienți nu își permit să cumpere medicamente din farmacii. Unii recurg la achiziționarea acestora de pe internet, unde nu există garanții de calitate sau autenticitate.

„Statul român ne-a condamnat la moarte, neavând şansa de a-şi face investigaţii medicale. E dureros ce se întâmplă şi nu ştiu care este ieşirea”, a mai precizat acesta.

Cezar Irimia subliniază că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate și pe primul loc la mortalitate.

Comparativ cu alte țări din regiune, alocarea bugetară pentru sănătate în România este semnificativ mai mică.

„Până şi Bulgaria alocă 9% din PIB sănătăţii, noi alocăm în jur de 5% din PIB sănătăţii, nici măcar la jumătatea mediei europene nu alocăm fonduri”, a mai spus acesta.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a mai punctat că există un număr alarmant de aproximativ 20.000 de decese anual care pot fi evitate în România în domeniul oncologic. Cifra este cu 48% mai mare decât media europeană.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a fost creată în 2005 pentru a oferi o platformă unitară și eficientă persoanelor angajate în lupta împotriva cancerului.

Rolul principal al FABC este de a facilita comunicarea și colaborarea între membrii săi și diversele instituții guvernamentale, europene și internaționale de sănătate.

Cu peste 75.000 de membri, incluzând pacienți, supraviețuitori și voluntari, federația susține activ și reprezintă interesele acestora la nivel național.