Boala teribilă de care suferă extrem de mulți români. Poate duce chiar și la pierderea vederii

oftalmolog

SURSA FOTO: Dreamstime

Boala este principala cauză de orbire în rândul populației active cu diabet zaharat și reprezintă o adevărată provocare. Medicul Ioana Tofolean a vorbit despre simptomele, factorii de risc, dar și despre tratamentele acestei afecțiuni.

Retinopatia diabetică poate duce la pierderea vederii

Retinopatia diabetică și maculopatia diabetică pot fi inițial asimptomatice. Acest lucru face ca diagnosticarea timpurie să fie dificilă fără controale oftalmologice regulate.

Pe măsură ce boala progresează, pacienții pot sesiza o scădere a acuității vizuale, modificări ale percepției culorilor sau o vedere distorsionată. Printre simptomele specifice se numără petele sau „muștele” din câmpul vizual, vedere încețoșată, imagine deformată și amputări ale câmpului vizual.

„Cel mai important factor de risc al retinopatiei diabetice este trecerea timpului. Cât un pacient are diabet zaharat de mai mult timp, cu atât riscul său de a dezvolta retinopatie diabetică crește”, explică medicul Ioana Tofolean, potrivit Antena 3 CNN.

Alți factori de risc includ controlul slab al diabetului, hiperglicemia cronică, dislipidemia, hipertensiunea arterială, indicele de masă corporală crescut, lipsa activității fizice și rezistența la insulină.

Este important controlul periodic la oftalmolog

Fără tratament, retinopatia diabetică poate duce la pierderea progresivă și uneori ireversibilă a vederii. Pacienții cu un istoric de diabet de peste 10 ani sunt sfătuiți să efectueze controale oftalmologice anuale.

Tratamentele disponibile, care variază în funcție de stadiul și gravitatea bolii, pot îmbunătăți semnificativ calitatea vederii.

De asemenea, edemul macular diabetic, o complicație frecventă a retinopatiei diabetice, necesită intervenție promptă, mai avertizează Ioana Tofolean.

„Edemul macular diabetic este o afecțiune care apare atunci când fluidul se acumulează în maculă, care este partea centrală a retinei. Edemul macular diabetic se vindecă. Este o patologie mai specială, în sensul că este cea care dăunează poate cel mai mult acuității vizuale.

Trebuie să intervenim prompt și să tratăm personalizat fiecare caz în parte pentru a ține sub control și pentru a păstra o vedere cât mai bună și cât mai îndelungat a pacienților noștri”, a spus medicul.

Cei cu diabet de tip doi ar trebui să consulte imediat medicul

La retinopatia diabetică, pentru prevenirea sau încetinirea progresiei, este crucial un management eficient al diabetului, inclusiv controlul glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului.

Pacienții diabetici ar trebui să facă o monitorizarea regulată a sănătății oculare. Astfel, trebuie efectuate controale oftalmologice periodice, care sunt esențiale în acest caz.

Medicul Ioana Tofolean spune că „pacienții cu diabet de tip 1 au recomandarea ca undeva la 3-5 ani de la diagnostic să consulte un medic oftalmolog. În timp ce diabeticii cu diabet de tip doi au recomandarea de a se prezenta la medicul oftalmolog încă de la diagnostic”.