Raportul Comisiei a identificat peste 95.000 de pacienți care trebuie înlăturați de pe listele medicilor din Anglia și Ţara Galilor. Ştergerea acestora de pe ștatele de plată ale medicilor va aduce economii de 6,1 milioane de lire sterline. Ancheta Comisiei de Audit s-a desfășurat între 2009 și 2010. potrivit raportului, circa 30.000 de pacienti își schimbaseră domiciliul, 10.000 erau oameni ai străzii fără domiciliu, care nu contribuiau în sistem, oar 20.000 apăreau de două ori in liste. Circa 157 de pacienți din listă muriseră înainte de 1980.

Astfel, timp de cel puțin doi ani, anumiți medici au fost plătiți pentru aceiași pacienți, în condițiile în care un pacient costă în jur de 64 de lire sterline anual.

Problema pare a fi și mai mare: ministrul sănătății, Lord Howe, a zis că 55 de milioane de oameni sunt inregistrați la medic, deși populația totală este de 52,5 milioane delocuitori.

Cele 7 milioane de pacienți fictivi ai României

Anul trecut, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat demararea unor controale la casele de asigurări, după ce la unele dintre acestea, inclusiv la cea a Capitalei, ar fi fost raportat un număr de pacienţi mult mai mare decåt cel real. Doar în Capitală, surplusul era de 1,4 milioane de pacienți.

În decembrie 2010, în Romånia a fost lansată versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) – bază de date cu informaţii despre persoanele care beneficiază de sistemul de asigurări de sănătate. La vremea aceea, preşedintele Traian Băsescu a subliniat atunci că, înainte de introducerea SIUI, totalul pacienţilor înscrişi la medicii de familie era de 27 de milioane, însă, la introducerea în baza de date, a rezultat un număr cu şapte milioane mai mic. La vremea aceea s-a spus că după verificarea totală, cei care au înscris fictiv pacienţii în sistemul de sănătate se vor putea alege şi cu dosare penale pentru fals în declaraţii.