Tehnologiile noi intră în sistemele de sănătate într-un ritm fără precedent: robotica, genomica, celulele stem și inteligența artificială se află pe punctul de a deveni o parte normală a îngrijirii medicale. Medicamentele pot fi acum combinate cu nanotehnologii și instrumente digitale, imprimarea 3D este deja utilizată pentru fabricarea implanturilor, iar bioprinting-ul este așteptat în curând să modifice transplantul de organe. În România, spitalele private, mai ales, investesc în tehnologii de ultimă generație. Astfel, pacienții beneficiază de soluţii terapeutice la cele mai înalte standarde, fără să mai fie nevoiți să plece în străinătate.

Angiograful Philips Azurion 7

În cadrul spitalului clinic privat Sanador, pacienții cu afecțiuni arteriale pot fi tratați cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7. Inovația este dedicată intervențiilor ghidate imagistic, care oferă o calitate înaltă a imaginilor, cu doze minime de radiații, atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical. Angiograful permite evaluarea arterelor și tratarea întregii game de afecțiuni arteriale, atât la nivelul cordului, cât și în afara sferei cardiace, pentru afecțiuni la nivelul vaselor periferice și cerebrale.

Printre afecțiunile care pot fi evaluate și  tratate cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7 se numără bolile coronariene, valvulopatiile, suferințele vasculare aortice, bolile vasculare severe la nivelul sistemului circulator cerebral, aritmiile cardiace, arteriopatiile periferice, iar de avantajele acestei platforme medicale pot beneficia și pacienții cu tumori maligne cu metastază la nivel hepatic și cei cu angiodisplazie. Echipamentul este deservit de un software ultraperformant care efectuează reconstrucția tridimensională a imaginilor, beneficiu care contribuie la evaluarea corectă a leziunilor, creșterea siguranței procedurii și reducerea timpului operator. Calitatea superioară a imaginii împreună cu opțiunea de reevaluare tridimensională oferă medicului posibilitatea de a vizualiza și diagnostica inclusiv afecțiunile vaselor greu vizibile.

Astfel, cu noua tehnologie, afecțiunile vasculare pot fi tratate mult mai eficient, iar recuperarea pacienților are loc mult mai rapid. „La mai puțin de un an de la lansarea globală Azurion, pacienții din România au acces la cea mai nouă platformă pentru terapii minim-invazive ghidate imagistic“, a precizat Șerban Isopescu, General Manager al diviziei Health Systems Philips din regiunea de sud-est a Europei.

 

Robotul chirugical daVinci Xi

Lansarea primului Program Integrat de Chirugie Minim Invazivă și Robotică din cadrul spitalului privat Ponderas aduce ca noutate prezența sistemului de chirurgie computerizată daVinci Xi. Chirurgia robotică permite efectuarea unor operații dificile și complexe. Robotul aduce diverse beneficii, de la creșterea vizibilității, chirurgul fiind astfel mult mai aproape de zona operată și având posibilitatea de a mări imaginea de peste 10 ori, până la executarea de mișcări mai sigure de către chirurg în timpul operației. De asemenea, daVinci Xi îi permite medicului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convenționaă sau deschisă.

Mai mult, acesta permite abordarea unor zone și patologii diferite, cu implicații complexe, în chirurgia oncologică, urologie, bariatrie, ginecologie, pediatrie, chirurgia herniilor incizionale, chirurgie toracică, endocrină sau ORL. Acest robot reprezentat de un sistem computerizat, interpus între chirurg și pacient, este menit să îmbunătăţească prestația medicului, aducând importante beneficii pacientului prin reducerea complicațiilor și a timpului de refacere.

Din punct de vedere tehnologic, robotul dispune de vedere 3D și HD, deține patru brațe multifuncționale la care se atașează instrumente cu potențial de rotire de 540 de grade în 7 direcții și permite repoziționarea masei de operație în timpul precedurii precum și rotirea sistemului 360 de grade în jurul pacientului. „În cadrul Programului Integrat de Chirugie Minim Invazivă și Robotică din România, daVinci Xi este pus în mâinile unei echipe de profesionişti cu peste 30.000 de operații minim invazive și peste 1.000 de intervenții chirurgicale robotice”, se mândreşte directorul medical al spitalului Ponderas, doctorul Cătălin Copăescu.

Acest articol a fost publicat în numărul 8 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 26 februarie-4 martie 2018