Un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în timpul pandemiei COVID-19. În prezent, din cauza presiunii pusă pe spitale, 1 din 5 pacienți europeni nu poate beneficia de operație sau chimioterapie, potrivit datelor European Cancer Organization.
„În ultimii doi ani, pandemia COVID-19 a pus presiune pe sistemele de sănătate din toată lumea, dar, indirect, va continua să facă acest lucru mult timp de acum încolo. Spre exemplu, amânarea controalelor de rutină a început deja să provoace efecte în cascadă, atât din punct de vedere al actului medical cât și economic.
Amânarea consultațiilor periodice a dus, pe de-o parte, la scăderea numărului de cancere diagnosticate. Pe de altă parte, odată cu relaxarea restricțiilor, pacienții au reînceput să se programeze la controale de rutină. Deodată, numărul de cancere nou diagnosticate la nivel internațional a început să crească accelerat.
Fiind descoperite cu întârziere, multe cancere se află în stadii mai avansate, când șansele de recuperare scad drastic, invers proporțional față de costul intervențiilor”, afirmă Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală în cadrul Royal Hospital.
Royal Hospital, operație pro bono inedită: Cancer de stomac, operat laparoscopic
Printre zecile de mii de pacienți europeni oncologici care nu au reușit să se opereze în sistemul public de sănătate se numără și Tritoiu Crăciun, pacient în vârstă de 74 ani, diagnosticat cu cancer gastric în stadiu avansat al tumorii pentru care a beneficiat de 6 cure de chimioterapie neoadjuvantă (Dr. Vremes Georgeta).
Prezența pe listele de așteptare nu îi putea asigura operația în intervalul optim postchimioterapie, astfel încât acesta a fost operat pro bono de către Dr. Victor Ștefănescu, în cadrul spitalului privat Royal Hospital.
Mai mult decât atât, aflându-se la o vârstă înaintată, în care recuperarea devine din ce în ce mai complicată, pacientul a beneficiat de o operație laparoscopică, o intervenție inovativă care vine cu o serie amplă de beneficii pentru pacient.
Ce este operația laparoscopică și care sunt avantajele pentru pacient?
Dacă în cazul operației tradiționale chirurgul folosește o singură incizie de până la 40 de centimetri lungime, în cazul chirurgiei laparoscopice se realizează mai multe incizii de 1-2 centimetri prin care sunt introduse instrumentele specializate, inclusiv o cameră specială, numită laparoscop.
Operația laparoscopică implică eforturi mai mari din partea chirurgului, care este nevoit să inspecteze tumora în format 2D, prin ecranul pe care se proiectează imaginile transmise de camera specială, dar să acționeze 3D pentru extirparea acesteia. În schimb, pacientul beneficiază de o serie de avantaje precum recuperare mai rapidă, dureri diminuate, cicatrici de dimensiuni mai mici.
„În Europa, o astfel de operație costă în jur de 15.000 de euro. În România, deși prețul ei ajunge să fie chiar și de trei ori mai mic, implică în continuare un efort financiar prea mare pentru majoritatea pacienților.
Însă, pentru că în sistemul public de sănătate listele de așteptare sunt mari, iar pacientul avea o formă de cancer gastric în stadiu avansat, care nu îi permitea așteptarea, am luat decizia să îl operez pro bono și mă bucur că Royal Hospital m-a sprijinit în acest demers, punându-mi la dispoziție sala de operație și suportând costurile spitalizării, consumabilelor și perioadei de recuperare”, adaugă Dr. Victor Ștefănescu.